Razlog, da ljudje zaspijo pred tv zasloni je predvsem nespečnost zaradi preobilice stresa vsakodnevnega življenja. Ko ne morejo zaspati, se udobno namestijo pred zaslon in čakajo, da jih najljubša serija popelje v spanec. Ste med njimi?

Če se vam dogaja, da brez televizije ne zmorete zaspati, je to postala vaša večerna rutina, ki pa se je težko znebite, saj vaši možgani mislijo, da potrebujejo ta stimulans. Če televizije, preden zaspite, ne ugasnete, pa to celo škoduje vašemu počitku.

Vaše telo ima notranjo uro, ki običajno deluje na 24-urni cikel in je v veliki meri nadzorovana z vzroci svetlobe in teme, navaja Nacionalni inštitut za nevrološke motenje in možganske kapi. Ko se temni, hipotalamus možganov začne delovati tako, da se počutite pripravljene za spanec. Začne se proizvajati melatonin, hormon, ki ga izločajo pinealne žleze možganov, zaradi katerega postajate zaspani. Čez dan ta žleza miruje in ne proizvaja hormona. Problem nastane zaradi umetne svetlobe, kot je ta iz tv zaslonov, ki zatre proizvodnjo hormona in vas drži pokonci. Zdravniki zato odsvetujejo izpostavljenost umetni svetlobi (sploh modri svetlobi zaslonov) pred spanjem, če želite, da bo vaš počitek res imel učinek. Tudi če zaspite in je televizor še vedno prižgan, lahko to vpliva na kakovost spanca. Obstaja velika verjetnost, da se boste zjutraj zbudili manj spočiti, kot bi se sicer.

Za dober spanec tako ugasnite vse naprave in odložite vaše prenosne telefone še preden se uležete v posteljo, razliko boste občutili že naslednje jutro.

PREBERITE TUDI: Je vaš TV kriv, da se redite ali ne morete shujšati?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj