Avtorica nove knjige Outer Order, Inner Calm, Gretchen Rubin, podaja 8 enostavnih in malce drugačnih nasvetov, kako se lotiti pospravljanja in vse imeti vedno pod nadzorom.

1. Fotografirajte nered v prostoru

Če ne veste kje bi začeli s pospravljanjem, bo lažje, če boste celoten nered pogledali nekje od daleč, v celoti. Fotografirajte sobo ali del stanovanja, nato pa na fotografiji ocenite kaj morate pospraviti. Fotografija nam pomaga nek prostor videti s svežimi očmi, pogosto še bolj kritično, zaradi tega pa hitreje spoznamo, kaj moramo urediti in organizirati.

PREBERITE TUDI:
Hitri učinkoviti triki, ko nimate časa za pospravljanje
Vprašanje, ki si ga morate postaviti, ko v omari delate ‘čistko’

2. Izberite si temo meseca

Da bo pospravljanje bolj zanimivo, si vsak mesec izberite eno temo in se osredotočite na predmete te teme. To vam bo omogočalo, da boste svoje okolje videli na nov, igriv način. Kakšne teme? Knjige, oblačila, igrače, pisarniški pripomočki, oprema za kuhinjo, izdelki za v kopalnico, … Takrat se boste osredotočili na pospravljanje teh stvari in tako vsak mesec uredili nekaj od naštetega.

3. Sledite “pravilu ene minute”

Brez zamude naredite vsa opravila, ki jih lahko storite v eni minuti. Obesite plašč, preberite pismo in ga pospravite, na svoje mesto pospravite zobno pasto, igrače, rožam zamenjajte vodo, zložite odejo, popravite prt na mizi, pospravite posteljo, obrišite ogledalo, …

4. Predstavljajte si, da prirejate zabavo

Nič ne motivira pospravljanja bolje, kot misel na to, da vas bo obiskalo nekaj ljudi. Četudi zabave ne načrtujete, si predstavljajte, da jo. V mislih si postavite nek datum, koliko ljudi boste gostili in se vprašajte kaj vse morate pospraviti, urediti, počistiti, …

5. Če nečesa ne morete doseči, tega ne boste uporabljali

Stvari poskušajte imeti shranjene tako, da bodo zlahka dosegljive. Bolj uporabno je, da pri pospravljanju mislite na to, kako jih boste dosegli, kot pa kako jih boste shranili. Če želite nekaj shraniti in vas ne skrbi, kako boste do tega dostopali – potem je to namig, da tega verjetno sploh več ne potrebujete hraniti.

6. Naredite prostor za tehnične stvari

Vse tehnične pripomočke, ki jih pogosto uporabljate: različni polnilci, slušalke, … pospravite v en skupen predal, kjer bo vse hranjeno na enem mestu. Lahko jih tudi pospravite v kakšno torbico ali vrečo.

7. Najdite prostor za oblačila, ki še niso umazana, niti ne več čista

Najdite način, kje boste hranili oblačila, ki ste jih že nosili, a še niso namenjena za pranje. Najbolj praktično je, da na vrata kopalnice ali v omaro namestite obešalo in tam obešate takšna oblačila. Namenite jim poseben prostor.

8. Določite X faktor

Če se ne morete odločiti, ali bi neko stvar obdržali ali ne, se vprašajte naslednje: “Če bi na ulici srečali svojega bivšega, bi bili zadovoljni, če bi vas videl v tej stvari?” Odgovor vam bo pogosto podal dober namig.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov do urejene kuhinje, ki vam bo prinašala zadovoljstvo (po metodi Marie Kondo)

Foto: Pinterest

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj