Hrvaški državljani so bili neučakani, a tudi previdni pred današnjim začetkom rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim so na Hrvaškem odprli večino trgovin ter znova zagnali mestni in primestni javni promet. Notranji minister Davor Božinović je predstavil nekaj podrobnosti.

Božinović je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu med drugim ponovil četrtkovo odločitev vlade, da bodo 27. aprila odprli vse trgovine, razen tistih v nakupovalnih središčih, ki so že sedaj zaprte. V nakupovalnih središčih namreč lahko obratujejo samo trgovine z živili in higienskimi potrebščinami.

Pojasnil je, da se bodo trgovine vrnile na obratovalni čas, kot je bil pred izbruhom epidemije na Hrvaškem. Če bodo odprte več kot 10 ur, bodo morali zaposleni delati v dveh izmenah. Med obveznim enournim premorom, ko se bodo delavci zamenjali, bodo morali razkužiti trgovine, je dejal Božinović. Ob nedeljah bodo vse trgovine zaprte. Lahko bodo odprte pekarne, kioski in bencinske črpalke.

Na stojnice na tržnicah se bodo lahko vrnili tudi prodajalci medu, pa tudi tisti, ki ponujajo sveža jajca. Prav tako bodo odprli veletržnice, na katerih bo mogoče na veliko kupovati cvetje, sadje in zelenjavo med 5. in 8. uro.

Danes so tako znova odprli tudi številne storitvene dejavnosti, pri katerih ni potreben neposreden stik s potrošniki, kot je to v primeru čevljarjev in šivilj, pa tudi turističnih agencij. Odprli so tudi knjigarne, knjižnice, muzeje in antikvariate, znova zagnali mestni in primestni javni promet ter omogočili treninge vrhunskim športnikom in članskim ekipam v najvišjih razredih nacionalnih prvenstev.

Božinović je tudi potrdil, da bodo od 2. maja znova lahko potekale cerkvene prireditve. Dodatno rahljanje ukrepov je napovedano za 4. in 11. maj, ko bodo med drugim odprli tudi vrtce in šole, pa tudi gostinske lokale.

Doslej so opravili več kot 30.000 testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih oseb je bilo 6,65 odstotka, je dejal. Povprečna starost okuženih oseb je nekaj več kot 51 let, med okuženimi je 54 odstotkov žensk.

PREBERITE TUDI: Virolog osvešča: ni dokazov, da bi se virus prenašal po trgovinah, restavracijah ali frizerjih

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj