Uživanje mediteranske prehrane vam lahko pomaga zaščititi možgane pred Alzheimerjevo boleznijo. To je zaključek nove študije, objavljene 5. maja v spletni številki Neurology, medicinske revije Ameriške akademije za nevrologijo.

Raziskovalci so poročali, da prehrana z visoko vsebnostjo nenasičenih maščob, rib, sadja in zelenjave ter z malo mleka in rdečega mesa lahko pomaga očistiti možgane zaradi kopičenja beljakovin, povezanih z izgubo spomina in demenco. Poročali so, da so se udeleženci študije, ki so natančneje sledili dieti, bolje odrezali pri kognitivnih testih in pokazali manjše krčenje možganskega volumna in biomarkerjev beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. Testiranje spomina je pokazalo, da se udeleženci, ki diete niso upoštevali tako natančno, niso dobro odrezali.

Strokovnjaki niso presenečeni

Te ugotovitve niso presenečenje za prehranski strokovnjakinji Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, nutricionistko in avtorico knjige “Skinny Liver” in Caroline West Passerrello, MS, RDN, LDN, tiskovno predstavnico Akademije za prehrano in dietetiko.

“Ker nenasičene maščobe, ribe, sadje, leča in zelenjava predstavljajo večino prehrane, tisti, ki sledijo dieti, uživajo večje količine zdravih hranil v možganih,” je dejal Kirkpatrickova za znan zdravstveni portal.

“Hranila, kot so omega-3 maščobne kisline, polifenoli, specifični minerali in beljakovine, ki se trajno zaužijejo po tem načinu prehranjevanja, spodbujajo zdravje možganov in lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za številne kronične bolezni,” je še dodala.

Passerrellotova pravi, da rezultati niso presenetljivi. Veliko dokazov kaže, da to, kar jemo, vpliva na naše spominske sposobnosti. “Verjamem, da ta raziskava postaja specifična in kaže na razlog, zakaj so ta posebna živila in hranila lahko koristna,” je razkrila.

PREBERITE TUDI: Mediteranska dieta izboljša zdravje srca

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj