.. z mediteransko dieto izboljšalo delovanje srca. Raziskovalci so namreč ugotovili, da so imeli moški, ki so jedli mediteransko hrano, večjo variabilnost srčne frekvence kot moški, ki so se prehranjevali s klasično nezdravo hrano zahodnega sveta. Zmanjšana variabilnost srčne frekvence je eden izmed rizičnih faktorjev za nastanek koronarne srčne bolezni in smrti.

To pomeni, da samodejni sistem, ki kontrolira srčni utrip, deluje bolje pri ljudeh, ki jedo hrano, ki je čim bolj podobna mediteranskemu načinu prehranjevanja, ki temelji na veliko zelenjave, olivnem olju, ribah, pustem mesu, polnozrnatih žitaricah, nepraženih oreških in majhnih količinah rdečega vina.

Raziskovalci so analizirali podatke o prehranjevanju 276 dvojčkov in preučili, v kolikšni meri se je kateri izmed njih prehranjeval na mediteranski način. Da bi ugotovili njihovo variabilnost srčne frekvence, so redno merili njihovo aktivnost srca. Ugotovili so, da bolj, kot je bil njihov način prehranjevanja podoben mediteranskemu, boljše je bilo njihovo delovanje srca, s čimer je bila tudi veliko manjša možnost za nastanek srčnih bolezni in srčnega infarkta.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj