Priprava mediteranskih jedi je ne le lahka in hitra, temveč je mediteranska kuhinja tudi zelo okusna in zdrava, saj mediteranske dežele že od nekdaj slovijo po tem, da njihovi prebivalci precej redkeje zbolevajo za boleznimi srca in ožilja. Značilno za mediteranski način prehranjevanja je, da hrana vsebuje več beljakovin in dobrih maščob z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki imajo izjemno zaščitno delovanje.

Pomembna varovalna živila mediteranske kuhinje so sadje, zelenjava, začimbe, stročnice, oreški, riž, olivno olje namesto živalskih maščob, perutnina in morske ribe namesto mesa klavnih živali ter rdeče vino. Mediteranska prehrana skorajda ne pozna tovarniško pripravljene hrane, ki vsebuje obilo konzervansov, aditivov in transmaščob.
 

Prehranska piramida mediteranske diete
 

 mediteranska_dieta_piramida
Foto: wineinyourdiet.com

Pri omenjeni dieti je pomembno in zdravju koristno to, da zmanjšamo vnos rdečega mesa in povečamo vnos zelenjave, sadja in rib. Ker v tovrstnem načinu prehranjevanja prevladujejo olivno olje in oreški, s pomočjo katerih v telo vnašamo potrebne maščobe, ta hrana izredno dobro vpliva na ravnovesje holesterola v krvi, uravnava pa tudi krvni tlak in sladkor v krvi. Pomemben del  mediteranske diete so žitarice, te pa pomagajo odpravljati marsikatero bolezen srca in ožilja.

Opevana mediteranska dieta za razliko od večine drugih diet zagotavlja vsa potrebna hranila v zadostnih količinah. Bogata je z nenasičenimi maščobami, kot so na primer oreški in olivno olje, ki med drugim zvišujejo HDL, ki je koristen holesterol in hkrati znižujejo LDL, ki je slab holesterol.  Ko omenjamo oreške, govorimo seveda o nepraženih oreških. Izogibajte se tudi sladkanim in zelo soljenim oreščkom.

Mediteranska prehrana vsebuje tudi obilo žitaric in stročnic, ki vsebujejo veliko vlaknin. Mesa, ki lahko vsebuje preveč nezdravih nasičenih maščob, se ne uživa veliko, prednost se daje morski hrani, predvsem ribam, ki so vir koristnih omega-3 maščobnih kislin. Ribe so običajno osnova mediteranske diete, saj omega-3 maščobne kisline znižajo raven trigliceridov in lahko izboljšajo stanje krvnih žil.

Zelenajva in sadje se velikokrat jesta presna, še zlasti jajčevci, paprika, paradižnik, česen, čebula, artičoke in beluši.
V mnogih sredozemskih deželah imajo ritual, da se po kosilu ali večerji spije kozarec rdečega vina. Le-ta ima podoben učinek kot aspirin, kar pomeni, da zmanjša verjetnost za zamašitev žil, poleg tega pa vsebuje tudi antioksidante. Seveda velja, da se vino uživa zmerno, to pa pomeni ne več kot 1,5 decilitra dnevno za ženske in 3 decilitre dnevno za moške. Hkrati bodite pozorni, saj alkohola vsako telo ne prenaša enako; vinu se odrecite, če imate jetrne ali srčne bolezni ali če le-ta pri vas povzroča migrene.

Uspešno se držati mediteranske diete ni težko, pozorni morate biti le na to, da uživate veliko svežega sadja in zelenjave, se izogibate rdečega mesa, ter si privoščite ribe najmanj enkrat tedensko. Dobra izbira so tuna, losos, postrv, skuša in slanik. Peka na žaru je odlična izbira in zahteva malo pospravljanja. Izogibajte se pečenim in ocvrtim ribam, razen če pečete v majhni količini olivnega olja. Za kuhanje uporabljajte olivno olje, ki ga dodajte tudi v solatni preliv ali z njim prelijte kruh. Naj bo to okusno olje nadomestilo za maslo, ki ga uporabljajte varčno. Če je na izdelku oznaka 'malo maščob' ali 'brez holesterola', to še ne pomeni, da je izdelek res dober. Številni tovrstni izdelki namreč vsebujejo škodljive transmaščobne kisline.


casadeblundell.com

Omejite tudi vnos mastnih mlečnih izdelkov, kot so polnomastno mleko, siri in sladoled in raje preidite na posneto mleko, jogurt brez maščobe in manj masten sir. Za hiter prigrizek pa imejte pri sebi nepražene oreške.

Ko boste osvojili način mediteranskega prehranjevanja in se zavedli vseh prednosti le-tega, bo to zagotovo postalo način vašega rednega dnevnega prehranjevanja.

18 KOMENTARJI

 1. S tem kar tukaj piše, pa se popolnoma strinjam.
  Midva se praktično skoraj tako prehranjujeva kot je narisano v tej piramidi, ker nama to obema najbolj ustreza in ne marava težke in mastne hrane. Uporabljava le oljčno olje, posnete mlečne izdelke, ribe vsaj enkrat na teden, od mesa pa zraven perutnine še občasno goveje meso z minimalno maščobe in nikoli ne jeva ocvrte hrane, vse je pripravljeno le na kapljici oljčnega olja na dobrih teflonkah ali v pečici.
  Ok, občasno dodava še pršut, brez tega pač ne gre.
  Pa moj me je naučil nekaj zelo dobrih, a tudi zdravih sicilijanskih jedi ter trikov, ki naredijo hrano še boljšo. Umetnih začimb ala vegeta in jušna kocka pa ne uporabljava. Pri nama se najde le sol, poper, mleti in sveži česen, bazilika, rožmarin, pa seveda tudi čebula. Drugega ne uporabljava, še posebej zato, ker jaz veliko zelišč in začimb ne maram.
  In priporočam vsakemu, da preizkusi ta način prehranjevanja.

 2. Meni je mediteranska hrana tudi med najljubšimi, še posebej ribe. (no, na drugem mestu pa kake klasične močnate jedi po “avstroogrsko”, npr. sladki cmoki ipd……. *hides*)

 3. Temu niti ne bi rekla dieta, ampak način prehranjevanja. Izraz dieta daje vtis odpovedovanju, vendar pri mediteranskih obrokih si jedilnik kvečjemu obogatiš.

 4. Super. Obožujem morske jedi. Problem se mi zdi samo v tuni in skuši…ker je ogromno polemik okrog nevarnih težkih kovin, ki jih ti dve ribi vsebujeta. Torej jesti ali ne jesti?! Sploh nosečnice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj