Ženska, ki je prej z žarom v očeh pripovedovala zabavne zgodbe o sebi, je zdaj le še bleda senca same sebe, ki vam o sebi ne bo povedala nič, s svetlobno hitrostjo pa vam bo uspela našteti vsa dejanja svojih otrok in svojih materniskih nalog. Izguba identitete je največ, kar lahko človek izgubi. Če govorite le o svojem otroku, in ste pričele govoriti v dvojini ali množini, potem je izguba identitete že prisotna. Če se ves vaš svet vrti le okoli otroka in otrokovega življenja, ste že zakorakali daleč stran od same sebe. 
 
 
 
Je vse, kar imate povedati bližnjim, povezano z otrokom, vaš FB profil pa je poln slik in statusov vaših otrok? Na socialnih omrežjih naj bi objavljali, kakšno je vaše življenje in kdo ste vi, vi pa ste profil napolnili s fotografijami nekoga drugega, druge osebe. Že res, da je otrok del vas in vašega življenja, a pomembno je, da se z njim ne poistovetite. Pomembno je, da ohranite samega sebe, saj boste tako lahko lep zgled vašemu otroku, okolica pa vas bo imela raje, saj so vas vzljubili točno tako, kot ste v resnici bili – pravi vi. V določenem trenutku se s tem večina mamic sooča, a se med seboj razlikujejo v tem, ali znajo to prepoznati in popraviti ali pa ne. Svet mamic je naporen; menjavanje plenic, hranjenje, kuhanje, umivanje, čiščenje in skoraj nič spanja. Vse to pa se začne že z nosečnostjo; bodoča mamica je zaposlena z načrtovanjem in prihajajoči otrok je vse, o čemer razmišlja. To je točka, ko mamica prvič pozabi nase in na svojo osebno rast. Vendar je vse to razumljivo – novopečena mamica je namreč ženska, ki dobi veliko odgovornost, izgubi pa veliko svoje moči. 
 

PREBERITE TUDI: Ali nosečnice lahko telovadijo?

Izguba identitete

Če bi starejše ženske imele priložnost mladim mamicam kaj modrega svetovati (in s tem mislimo res modrega, ne le opazk o tem, ali je otrok dovolj oblečen), bi jim zagotovo vse dejale, da je materinstvo nekaj najlepšega, kar se ženski lahko zgodi, a se takrat žal tudi del sebe izgubi. Pomembno je, da to opazite in se ponovno najdete.
 
Mlade mamice in bodoče mamice si prizadevate, da boste dobre mamice, a pozabljate biti dobre do sebe. Poskrbite tudi za svoje potrebe, saj je srečna ženska lahko najboljša mati in partnerica in največ, kar lahko date svoji družini. Nikomur ne boste koristili, če boste razdraženi, nesrečni in slabovoljni, ker boste čutili pomanjkanje veselja v sebi. Dovolite si, da vaš otroka spozna, kdo v resnici ste. Ste prej oboževali glasbo 70-tih? Ste sledile modnim trendom in se z veseljem urejale? Imate talent risanja na platno? Obožujete šport ? Vse to lahko lahko ponovno obudite in veselje do tega prenesete tudi na svoje otroke. Tako boste združile prijetno s koristnim. Kaj še lahko storite?
 

PREBERITE TUDI: To se zgodi po rojstvu otroka

1. Čas zase

Ustvarite tedenski ritual, ki vam omogoča nekaj časa zase. Izberite en dan in čas v tednu in se tega rituala vestno držite.
 

2.  Spoznajte se

Vzemite si čas zase in se globoko zazrite vase. Kdo pravzaprav ste, kako bi se opisali? V čem ste dobri in v čem ne blestite ravno najbolje? Kakšne so vaše lastnosti? Kakšen odnos imate s samim seboj?
 

3. Najdite svoje cilje

Ustvarite vizijo preprostih ciljev, ki jih imate za svoje življenje. To so lahko poslovni cilji, lepotni cilji, partnerski cilji ali potovalni načrti. Postavite si načrte in cilje in jih začnite uresničevati, korak za korakom. S tem se boste hitro zopet našli.
 

4. Oživite stare navade

Uživajte v nečem, kar ste počeli, preden ste bili noseči. Hej, le kaj se dogaja s tistimi stezicami, na katerih ste tako rade tekle, in kako rohni motor, ki ga imate parkiranega v garaži in se na njem nabira prah? Le kaj počne vaša najboljša prijateljica in kako se imajo punce z zumbe?
 

5. Posvetite se partnerju

Ne pozabite, da niste le mati. Ste tudi ljubeča partnerica in sopotnica svojemu moškemu. Ne pozabite nanj in na vaju. Privoščita si romantično večerjo, sprehod ali kino. Vsak dan si izkažita ljubezen in ohranita komunikacijo, povezanost in smisel za humor. Pa posteljne aktivnosti, seveda.
 

PREBERITE TUDI: Tako helikoptersko starševstvo škoduje vašim malčkom

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj