Pomivalni stroj je čarobna naprava, ki prihrani ogromno časa, vendar pa lahko poškoduje nekatere kuhinjske predmete. V vsaki kuhinji se zagotovo najde kakšen, ki bi ga bilo težko nadomestiti, zato ga raje pomijte ročno.

Lesene žlice, sklede in deske za rezanje

Leseni pripomočki in rezalne deske vsebujejo naravna olja, ki preprečujejo, da bi se izsušili. Pomivalni stroj lahko ta olja odstrani in les začne pokati. Predolga izpostavljenost večji količini vode praviloma spremeni njihovo obliko.

Kuhinjski noži

Poškoduje se zaščitna plast noža, kar povzroči nastanek rje. Poslabša se lahko ostrina rezila, hkrati pa se leseni ročaj razrahlja in nož postane nevaren za poškodbe. Pri pospravljanju čiste posode se vse prehitro zgodi, da se porežete.

Strgalniki in sita

Še ena vrsta pripomočkov z ostrimi robovi, ki jih ni priporočljivo prati v pomivalnem stroju, saj lahko začnejo rjaveti.

PREBERITE TUDI: Soda bikarbona za bolj čisto in belo perilo

Posode iz litega železa

Da posoda ne rjavi in se hrana ne lepi na njeno dno, mora biti obdelana z oljem, kateri pa se v pomivalnem stroju spere in pusti posodo neuporabno, vse dokler olja ponovno ne nanesete.

Aluminijaste ponve in posode

Aluminijaste posodice za enkratno uporabo, posode, ponve in pekači brez zaščite v pomivalnem stroju izgubijo lesk in potemnijo.

Ponve in vrči iz bakra

Površina posode se lahko razbarva ali deli bakra celo odpadejo. Takšne škode skorajda ni mogoče popraviti.

Pokrovke ekonom loncev

Pokrov vsebuje ventile, ki nadzirajo delovanje lonca. V pomivalnem stroju lahko majhni delci hrane pridejo v ventile in zračnike in povzročijo njegovo nepravilno delovanje  (eksplozija). Poškodujejo se lahko tudi gumijasta ali silikonska tesnila pokrova.

Ponve, na katere se hrana ne prime

Zaščitni premaz se lahko poškoduje, zaradi česar posoda ni več primerna iz zdravstvenih razlogov.

PREBERITE TUDI: 7 stvari, ki se vam bodo zgodile, če boste imeli pospravljeno

Akrilne ali melaminske posode

Po več pranjih, zlasti pri cenejših kompletih, lahko pride do ozkih razpok ter izgube barve in oblike. Če so vam pri srcu, jih raje operite ročno.

Tiskana ali ročno poslikana steklovina

Sem sodijo tudi posodice z mericami, ki brez oznak ne služijo več svojemu prvotnemu namenu. Steklena posoda s poslikavo morda po prvem pranju ne bo poškodovana, že drugo ali tretje pranje pa pustita posledice.

Tanke plastične posode

Če shranite posodo od masla in podobno, da jih kasneje uporabite za shranjevanje, bodite pripravljeni, da jih nekaj izgubite, če jih boste dali v pomivalni stroj. Zaradi vročine se stopijo ali deformirajo.

Posode s papirnatimi etiketami

Najbrž ni potrebno posebej omenjati, da bodo etikete in napisi splavali po vodi iz pomivalnega stroja. Razen če živila hranite v steklenih kozarcih, iz katerih se etikete lahko odstranijo.

Zlat jedilni pribor in porcelan s kovinsko obrobo ali poslikavo

Zagotovo si ne želite, da se vaš čudovit zlat pribor razbarva ali potemni. Prav tako je priporočljivo ročno oprati posodo z zlato ali kovinsko obrobo, saj v nasprotnem primeru lahko ostanete brez nje.

PREBERITE TUDI: To se zgodi, če vam otroci doma pomagajo

Kitajski porcelan, občutljiv kristal in popravljeni predmeti

Priporočamo, da te perete ročno, ne le zaradi uničujočega vpliva visoke temperature, ampak tudi ker se pri zlaganju v ali iz pomivalnega stroja z lahkoto lahko poškodujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj