Dandanašnji način življenja s prenatrpani urniki, ko zmanjkuje časa za pripravo ali zgolj zaužitje zdravega obroka; kaj šele kakovosten spanec in vadbo, se mnogi, ki se zavedajo pomena vadbe IN spanca na zdravje in dobro počutje, sprašujejo, kaj izbrati, ko RES ni časa za oboje. Bo bolje, da se naspimo? Ali poskrbimo za krepčilno in pomlajevalno vadbo?

Spanje naj bo št. 1

Obstajajo sicer različne razlage in teorije, a načeloma so si strokovnjaki enotni: (naj)bolj pomembno je spanje. Pomanjkanje spanja namreč uničujoče deluje na celotno telo, nas dela razdražljive, nepotrpežljive, ruši hormonsko ravnovesje (povečuje apetit) in še kaj. Zato je pomembno, da na prvo mesto postavimo spanje – kar pa seveda ne pomeni, da naj to postane izgovor, da se izogibate vadbi.

PREBERITE TUDI: Spanje je izjemnega pomena za zdravje

Tudi vadba je izjemnega pomena

O neštetih (dobesedno!) pozitivnih vplivih vadbe na zdravje in počutje smo že veliko poročali: med drugim daje energijo; izboljšuje počutje; je naravni antidepresiv in (pri mnogih) naravni zaviralec apetita. Poleg tega telo, ki se je pregibalo in prekrvavilo, tudi bolje spi, prav tako si možgani bolj spočijejo, saj je počutje boljše zaradi sproščanja endorfinov med vadbo boljše in spanec bolj miren in kakovosten.

Raziskave redno kažejo, da imajo ljudje, ki premalo spijo, povečan apetit, so debelejši in se hitreje zredijo. Bolj kot posamezniku manjka spanca, večji apetit ima in hitreje in bolj se redi – hkrati pa je čedalje slabše tudi njegovo počutje.

PREBERITE TUDI: Spanje pomaga pri hujšanju

Hormona leptin in grelin

Pomanjkanje spanja namreč močno vpliva na hormona leptin in grelin: oba namreč nadzorujeta lakoto in ob pomanjkanju spanja je njuno izločanje moteno – in tako smo lačni, pojemo preveč in se (z)redimo. Poleg tega nam, ko smo zaspani, bolj paše kalorična in nezdrava hrana z veliko maščobami in ogljikovimi hidrati, kar še poslabša zadevo.

In nenazadnje: med spanjem se sprošča tudi rastni hormon, ki deluje pomlajevalno na telo, skrbi za hitrejšo porabo maščob in izboljšuje imunski sistem. Še en glas za spanec, torej! Zato poskrbite za dovolj kakovostnega spanca vsaj nekaj dni zaporedoma in kmalu boste imeli več energije, da boste bolj produktivni in boste našli čas tudi za vadbo. Tako boste lahko izkoristili vse izjemne učinke spanca in vadbe.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanja pospešuje staranje kože

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj