Najboljše stvari v življenju so resda zastonj, ampak to nikakor ne pomeni, da se jih dobi zlahka. Mnoge od njih terjajo čas, znoj, voljo in energijo, da jih osvojimo. Še posebno, ko govorimo o posebnih spretnostih. Katere so najtežje in najbolj uporabne spretnosti, ki se jih lahko naučimo?

PREBERITE TUDI: Različne generacije na delovnem mestu

Empatija

Lahko ste še tako disciplinirani, briljantni in pametni, ampak če vam manjka čut za empatijo, ste praktično sociopat. Empatija je temeljna človeška sposobnost, ki jo je sodoben poslovni svet preveč zlahka zaustavil. Empatija je tisto, kar lahko naredi vse, ki delajo z ljudmi, odlične prodajalce, svetovalce in sodelavce. Empatija vodi ljudi, da delajo boljše in ne le zaradi plače. Prebudite svojo empatijo in postanite boljši človek.

Spanje

Dandanes obstaja že toliko različnih nasvetov za boljši spanec in načinov za izboljšanje spalnih navad, da jim je težko slediti. Izberite tisto, kar vam ustreza, da imate svoj spanec pod kontrolo. Počitek je tisti, ki je nujen za normalno delovanje uma in telesa, zato je nujno, da to obvladate in imate pod kontrolo.

Upravljanje s časom

Učinkovito upravljanje s časom je ena od najbolj cenjenih veščin delodajalcev. Ni splošnega pravega načina, pomembno je, da najdete sistem, ki vam najbolj ustreza. Načrtovanje je ključno, da v določenem času kar največ opravite.

PREBERITE TUDI: Imate lastnosti čustveno inteligentnega človeka?

Znati prositi za pomoč

Včasih se pač zgodi, da se nam kje zatakne in ne znamo naprej, prošnja za pomoč pa se nam zdi pokazatelj šibkosti in neznanja. Če presežemo ta predsodek in znamo prositi za pomoč, ko jo potrebujemo, imamo pomembno veščino. Ampak če ste tega sposobni, s tem pokažete, da ste pripravljeni iti čez svoj ponos in na račun tega prihraniti čas ter pokazati boljše rezultate, pomeni tudi, da cenite sodelavce oz. osebo, ki ste jo prosili za pomoč in se tega ne bojite pokazati.

Pozitivno mnenje o sebi (izraženo naglas)

Ni pomembno, kaj drugi mislijo o vas. Pomembno je, kaj vi mislite o samemu sebi. To pomaga zgraditi vašo samozavest in vero vase, tudi ko nihče drug ne verjame v vas. Spomnite se, v čem ste dobri in kaj vam gre odlično od rok. Ne bojte se naglas izraziti svojih pozitivnih lastnosti (seveda z mero občutka, da ne izpadete samovšečni).

Ravnovesje v življenju

Če se poleg službe ukvarjate s športom, imate družino, se dodatno izobražujete ali imate druge projekte, je pomembno, da jih znate uskladiti in uravnovesiti življenje. Ne prenehajte se truditi, ko dosežete uspeh, ampak se še naprej trudite in vsakega področja svojega življenja se lotite 100%. Imejte tudi čas zase in za svoje bližnje.

Briganje zase

Včasih traja leta, da se tega naučite. Vtikanje nosu v tuje zadeve še nikoli ni prineslo ničesar dobrega. Škoda je časa in energije. Čeprav se vam bo zdelo zanimivo vključiti v določene situacije, se raje ne. Osredotočite se nase in ne izgubljajte energije z drugimi stvarmi.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj je empatija tako pomembna v naših življenjih

Poslušanje

Večina nas je na delovnem mestu tako preobremenjena z stvari, ki jih je treba storiti – takojšnje odpisovanje na e-mail sporočila, klici, vse zadane naloge,… Naši možgani lahko naenkrat prenesejo le določeno število informacij. Ob vsem tem je težko poslušati ljudi, a vrlina je, če vam to uspe, brez da bi razmišljali o drugih stvareh. Vrlina je tudi, če ste res dober poslušalec; včasih je namreč zaželeno samo poslušanje, brez pretiranega odgovarjanja nazaj. Zaznati, kdaj oz. v katerih situacijah je to pomembno, je lepa spretnost.

Vedeti, kdaj je bolje držati jezik za zobmi

Ne morete kar hoditi okoli in nergati za vse, kar vas teži. Včasih je bolje biti tiho. Spoznati okoliščine, v katerih je bolje ostati tiho, in se tega držati, je veščina. Še posebno takrat, ko smo jezni in razburjeni. Umiriti se in ostati tiho, ko bi najraje kričali, je spretnost, ki je nima vsak.

Upor opravljanju

Odnosi so najbolj pomembna stvar naših življenj. In zaupanje je tisto, ki je najbolj pomembno, da odnos ostane in raste. Eden izmed najlažjih načinov, da nekdo izgubi zaupanje, je opravljanje ljudi za njihovimi hrbti. Veščina, da se zavestno umaknete od opravljanja drugih, je pomembna. Opravljanje ne koristi nikomur; s tem pokažete vsem, tudi tistim, s katerimi opravljate, kakšen človek ste in to vam lahko škodi. Če imate o nekomu neko mnenje, ga povejte direktno tej osebi; tudi iskrenost je lepa čednost.

Ostati prisoten in priseben v trenutku

Ena izmed raziskav je pokazala, da 47% časa preživimo z mislimi povsem drugje, in ne pri stvari, ki jo tisti trenutek delamo. Osredotočenost na delo prinaša rezultate in sposobnost, da osredotočeno in intenzivno delamo, ne da bi se pustili motiti, je velika spretnost, kar nas pripelje do naslednje točke.

Nadzor nad mislimi

Da naredite, kar ste si zadali, morate usposobiti svoje misli, da vas ubogajo. Nadzor nad svojimi mislimi je ključnega pomena, da uspešno opravimo svoje naloge. Zavestno si odstranite misli, ki vas motijo in se posvetite svojemu delu. In obratno; v svojem prostem času se posvetite sebi in svojim bližnjim, službo pa poskusite odklopiti.

Učenje novega jezika

Znanje novega jezika vam ne bo le odprlo novih možnosti pogovorov in spoznavanja ljudi, temveč tudi novih profesionalnih priložnosti.

Javno nastopanje

Samozavestno javno nastopanje je spretnost, ki jo imajo nekateri že v krvi, drugi pa se je morajo priučiti. Izguba strahu pred nastopanjem pred množico, jasen govor in izražanje svojih misli in dobra telesna govorica so dejavniki, ki tvorijo dober nastop. Veščino javnega nastopanja se da priučiti, a običajno je potrebna pomoč strokovnjaka.

Iskrenost do drugih

Kot že omenjeno, je iskrenost velika vrlina, čeprav vas včasih lahko spravi v neugodne trenutke. Trudite se biti iskreni.

Iskrenost do sebe

Paulo Coelho pravi: “Če želite biti uspešni, morate spoštovati samo eno pravilo – da nikdar ne lažete sebi.” Najtežje je sebi priznati, da ste storili napako; ampak največja napaka je ta, da se iz napake nismo ničesar naučili. Iskrenost in ljubezen do sebe sta dve lastnosti, ki vam bosta pomagali doseči uspeh in s katerima boste lažje delovali in živeli.

Znanja vam nihče ne more vzeti. Vedno se trudite, da se naučite nekaj novega!

PREBERITE TUDI: 8 lastnosti psihično močnih ljudi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj