Se tudi vam kdaj zgodi, da je čas odhoda v posteljo, saj je telo utrujeno in hrepeni po spancu, medtem pa začnejo vaše misli šibati sem in tja in se vam vaši možgani zdijo kot zelo aktivno mravljišče? Če prikimavate, morate vedeti, da niste edini. Nekaterim se to dogaja ponavljajoče, drugim občasno. Če se vam to dogaja občasno, ste med srečneži, če se vam to dogaja pogosto, je povsem mogoče, da imate globlje težave, ki mejijo na anksiozno in depresivno motnjo. Tu je problem potrebno reševati na začetku, a spodnji nasveti so vam lahko v dodatno podporo.

PREBERITE TUDI: 5 navad, ki uničujejo vaš spanec


Spali naj bi vsaj med 7 in 9 ur na noč, da smo spočiti in zdravi. Mnoga stanja lahko povzročajo pomanjkanje spanca (depresija, anskioznost, izgorelost). Motnje pa gredo lahko tudi v obratno smer; zaradi pomanjkanja spanca se lahko razvije anksiozna motnja. Potrebno je torej ustvariti sproščujočo atmosfero in pomiriti misli, še preden ležete v posteljo.

1. Naredite seznam opravil

Če vam skrbi prihajajočega dne ne dajo spati, naredite seznam opravil. To, da boste jasno videli svoja opravila in naloge na papirju, vam bo dalo občutek, da bo prihajajoči dan obvladljiv, kar vam bo pomirilo misli.

2. Počnite kaj sproščujočega (brez telefona)

Berite knjige ali revije. To vam ne bo sprostilo le telesa, temveč tudi um. Lahko tudi sestavljate sestavljanke ali barvate pobarvanke. Pomembno je, da uporabljate pravi papir in ne elektronske knjige ali igre. Izpostavljenost modri svetlobi s telefona ali računalnika dokazano škodi vašemu zdravju in moti cirkadijski ritem.

3. Nežno raztezanje

Nežni joga položaji, kot je položaj otroka (ki vam bo nepričakovano prijal), lahko zmanjša napade tesnobe, stresa in depresije. Mnogo joga položajev namreč nežno raztegne telo, odstrani togost in odpre centre energij. kombinaciji s pravilnim dihanjem vas to lahko sprosti in zaziba v spanec.

4. Spijte čaj

Spijte topel čaj, ki ne vsebuje kofeina. Izogibajte se torej pravim čajem, in raje izberite zeliščne. Kamilica in meta, na primer imata blag pomirjevalni učinek.

5. Vadite čuječnost

Čuječnost ali angleško mindfulness je stanje, ki ga je težko doseči. Zaprite oči, osredotočite se na dihanje in sedanjost. Osredotočite se na pravilne in globoke vdihe in izdihe bodite prisotni v trenutku.

Predvsem pa za dober spanec ponoči delajte že podnevi. Redno gibanje vas bo ravno prav fizično utrudilo in psihično ‘prečistilo’. Bodite pozorni tudi na svoje reakcije na stres in svoje odzive na vsakodnevne situacije.

PREBERITE TUDI: Ta 2-sekundni trik vam morda lahko izboljša spanec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj