Kljub vsem opozorilom, skrbi in pozornosti se nam v teh vročih poletnih dneh, ko je sonce zelo močno, lahko vseeno pripeti, da nas opeče. Po spletu in med ustnimi nasveti, ki krožijo, je zelo veliko tudi takih, ki nam prej škodujejo kot koristijo. Kaj pa je tisto, kar v resnici pomaga ubogi, opečeni koži?

Znaki opeklin

Prvi in najbolj očiten znak, da je koža opečena, je roza ali rdečkast ten kože. Po tem se opekline še razvijajo in stopnjujejo med 12 do 24 ur, zato je zelo pomembno, da pravočasno in pravilno ukrepamo.

Kako ukrepati

 • Takoj, ko opazite rdečico, se umaknite s sonca v popolnoma senčen prostor.
 • Začnite hladiti kožo z ledom. Idealno je, da na kožo položite tanko blago (npr. kuhinjsko krpo) in preko led (če ga nimate, je izvrstna rešitev zamrznjena zelenjava v vrečkah). NIKOLI na dajte ledu direktno na kožo, saj to lahko povzroči nadaljnje poškodbe.
 • Lahko pa si pripravite tudi mrzle obkladke oz. kar masko. Boljša izbira kot voda bodo beli, zeleni in kamilični čaj. Za masko so izvrstna izbira oves, jogurt in kumare (lahko jih zmiksate skupaj, močno ohladite in nanesete za 10 min). Ko se maska segreje na vroči, opečeni koži, jo odstranite, počakajte pol ure in po potrebi nanesite svežo, hladno.
 • Če je koža zgolj pordela in nimate mehurjev, nanesite kako zdravilno kremo, ki (skoraj) ne vsebuje maščob – maščobe so NE št. 1 za opečeno kožo, saj jo še dodatno razžarijo. Izberite lahek vlažilni losjon, ki vsebuje veliko antioksidantov, pomirjajočih in protivnetnih sestavin. Če ga nimate, nanesite čisti aloe vera gel (mnogi vsebujejo škodljive dodatke kot so konzervansi, barvila, dišave ipd., ki na tako razdraženo kožo sodijo še manj kot sicer).
 • Pijte dovolj tekočine, saj je poškodovana koža veliko tekočine iz telesa potegnila k sebi, da se hitreje zdravi in celi, zato lahko še hitreje pride do dehidracije. Pijte nesladkane zdrave čaje (lahko jih natočite v kozarec z ledom in bodo izvrstna in zdrava osvežilna pijača), predvsem beli, mate in zeleni čaj, ki vsebujejo veliko antioksidantov in pomagajo pri zdravljenju kože od znotraj. Lubenica je zelo dobra izbira, pa tudi sadje in zelenjava na sploh. Tudi kako prehransko dopolnilo z elektroliti; vitamini in minerali: ter antioksidanti ne bo odveč.
 • Če je zelo hudo in vas močno peče in boli, vzemite tableto proti bolečinam.

Česa NIKOLI ne naredite?

 • NIKAR ne pojdite na sonce, dokler vaša koža ni popolnoma zdrava in tudi takrat jo dobro zaščitite.
 • NIKOLI ne nanašajte mastnih in okluzivnih mazil na kožo – niti sicer zdravih kot so ekološka, hladno stiskana, nerafinirana olja (jojoba, olivno, grozdnih pečk, mandljevo …) in maščobe (kokosova, palmova, kakavovo maslo …). Na opečeno kožo maščobe NE sodijo, saj stanje le še poslabšajo.
 • NIKOLI ne predirajte mehurjev! V njih je tekočina, ki pospešuje celjenje in zdravljenje kože. Naše telo zna samo zelo dobro poskrbeti zase. Prediranje lahko privede tudi do okužbe.
 • Ne dajajte ledu direktno na kožo, saj to lahko povzroči nadaljnje poškodbe.
 • Ne nanašajte močno parfumiranih losjonov ali parfumov na opečeno kožo, saj jo le še dodatno dražijo.
 • Ne dotikajte se opeklin (razen, kolikor je nujno zaradi hlajenja in mazanja), ne praskajte jih in ne drgnite. Poškodovana koža potrebuje mir in počitek, da se pozdravi in obnovi.
 • Ne prhajte se z detergenti (oz. ne milite opečene kože) in ko se prhate, se prhajte s čim bolj hladno vodo in blagim curkom. Detergenti in topla voda kožo še bolj izsušujejo, močan curek vode pa lahko že tako razdraženo kožo še dodatrno poškoduje. Idealna je hladna do mrzla kopel.
 • Ne nanašajte na kožo eteričnih olj (pogosto zasledimo priporočila, naj se nanese hladilno olje poprove mete ali ‘zdravilno’ olje sivke ali kamilice). (Eterična) olja ne sodijo direktno na kožo, še zlasti ne opečeno!

Preventivni ukrepi

Kot povsod drugje, tudi tu velja, da je preventiva boljša kurativa. V prihodnje postopoma povečujte čas, prebit na soncu, in po potrebi prekritje golo kožo z oblačili ali izdelki z UV zaščito. Lahka bluza ali srajca iz viskoze ali lanu, pa tudi bombaža, nudi dovolj zaščite, da vas ne vi smelo opeči, še zlasti, če je temne barve.

Če ste zelo svetlopolti in nimate še popolnoma nič osnove, pa se tudi na to ne zanašajte in omejite čas, prebit na soncu. Imejte dolge rokave in hlačnice in nadenite klobuk.

Kožo od znotraj zaščitite z antioksidanti, ki jih dobite iz zdrave prehrane, ki temelji na sveži zelenjavi in sadju ekološke pridelave; ter prehranskimi dopolnili kot sta astaksantin in piknogenol.

Izogibajte se direktnega sonca med 11. dopoldan in 16. uro popoldan, saj je takrat posebej močno in vas lahko še hitreje opeče. Posebej pazite, če piha (na plaži ali ker ste na morskem plovilu), saj zaradi vetra ne čutite, kako močno je sonce in lahko privede do zelo hudih opeklin.

Če ste zelo svetli, močno omejite čas, preživet na soncu in ga postopoma podaljšujte, da koža postopoma pridobiva odpornost.

Preverite, da izdelki za zaščito pred soncem, ki jih uporabljate, vsebujejo tudi UVA zaščito in jih nanašajte vsaj vsaki 2 uri, če te na soncu. Če ste v vodi, še pogosteje. Pazite, da nanesete dovolj kreme.

Še posebej se pazite – torej se izogibajte soncu in uporabljajte izdelke z zelo visokimo UV zaščito:

 • če uporabljate alfa ali beta hidroksi kisline;
 • ste bili na mikro-dermoabraziji ali profesionalnem kislinskem pilingu;
 • če uporabljate benzoil peroksid in retinoide (retinol ali katerokoli kremo na recept proti aknam);
 • če jemljete tablete proti aknam Roaccutane.

Ostala zdravila, ki lahko naredijo kožo bolj občutljivo na sonce, so ibuprofen, nekateri antibiotiki, nekatera zdravila proti alergijam; nekatere kontracepcijske tablete, razne hormonske terapije; zdravila proti glivicam. Vse to namreč naredi kožo še bolj občutljivo na sonce, zato morate biti zares previdni.

Kdaj k zdravniku?

 • Če vam srce hitreje bije.
 • Če vam je slabo ali ste omotični.
 • Če imate mrzlo, lepljivo kožo.
 • Če imate vročino ali vas obliva mrzel znoj.
 • Če imate hujše mehurje.

V prihodnje?

Zavedajte se, da tudi ko se poškodovana, opečena koža olupi, je pod njo nova, neodporna koža, ki jo morate paziti tako kot nežno otroško. To kožo še lažje in hitreje opeče.

Naj vam bodo opekline tudi šola za naprej, da naredite vse, kar je v vaši moči, da se vam kaj takega ne ponovi. Še zlasti nekateri moški želijo pokazati svojo ‘moškost’ s tem, da se nočejo ‘mazati z žaubami’ in pogosto ravno njih najbolj opeče. A to je prej znak nepremišljenosti – pametna oseba bo namreč ravnala preudarno in se pravočasno umaknila s sonca oz. se ustrezno zaščitila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj