Če uživamo pretežno kisla živila, potem nas ta hrana zakisa in v našem telesu poruši pH ravnovesje (7.365). Telo se bo sicer trudilo, da bo to ravnovesje vzpostavilo nazaj, a bo zaradi tega v telesu prišlo do precejšnjega stresa. Naš organizem se namreč nenehno spopada z živili, ki kisajo telo in ohranja pH ravnovesje, na dolgi rok pa to pomeni, da žrtvuje zdravje življenjsko pomembnih organov. Zaradi tega smo bolj izpostavljeni številnim boleznim kot so rak, tip diabetesa 2, utrujenost, obolelost ledvic, jeter, osteoporoza, srčne bolezni, izguba mišične mase, teže, …

In kako v trgovini, restavraciji, ali ob pogledu v hladilnik, na hitro ugotoviti, ali je neko živilo alkalno ali kislo?

Če ima vsaj dve ali tri od spodaj naštetih lastnosti, je po vsej verjetnosti alkalno:

  • Je sveže. Alkalna živila so vedno v bolj svežih oblikah, saj so ohranila vsa hranila in so se izognila predelavi, zaradi česar bi lahko postala kisla.
  • Vsebuje malo sladkorja. Sladkor je še vedno sladkor, ne glede na to ali gre za fruktozo, glukozo, …gre za sestavino, ki je za telo visoko kisla. Sadje vsebuje visok nivo fruktoze, zato ga je prav tako potrebno uživati omejeno.
  • Sodi med zelenjavo. Vsa zelenjava je skoraj srednje do visoko alkalna in telesa ne kisa.
  • Ima visoko vsebnost vode. Živila, ki vsebujejo velik odstotek vode so običajno alkalna.
  • Je zeleno živilo. Zelena živila vsebujejo veliko klorofila, ki je izjemno alkalen.
  • Vsebuje minerale. najbolj alkalni minerali so kalcij, magnezij, mangan, železo, kalij.

Med kisla živila spadajo tudi izdelki, ki vsebujejo mleko, sladkor, kvasovke, fermentirana živila, gluten. Prav tako so kisla živila tudi tista, ki so predelana in vsebujejo veliko konzervansov. Nekaj visoko kislih živil, ki jih je priporočljivo uživati zelo zmerno: alkohol, kava in črni čaj, kakav, med, marmelada, gobe, sir, svinjina, ribe, jajca, perutnina, govedina, sadni sokovi, bela moka, arašidi, školjke in raki, balzamični kis, margarina, ocvrta hrana, majoneza, ketchup.

PREBERITE TUDI: Tako lahko zdravo pričnete dan in za to porabite le 7 minut!

Majhni, a pomembni koraki k razkisanju organizma:

1. Vsak dan se “oborožite” z zelenimi živili

Dejstvo je, da samo peščica ljudi dnevno uživa dovolj zelene zelenjave. V vsak svoj obrok poskušajte dodati nekaj zelenega. To bo v vašem počutju naredilo ogromne razlike, ki bodo koristne na dolgi rok. Nudijo odlične učinke na telo in so primerna za vsak organizem. Sodijo v sam vrh top alkalnih živil. Dan začnite z zelenim smutijem, za kosilo in večerjo poleg ostalega vedno jejte tudi solato, ki pa naj bo čim bolj zelena in preprosta, brez številnih dodatkov.

2. V jedilnike vključite špinačo

Vedno, ko kuhate (juho, testenine, omako, pripravljate namaz, …), se vprašajte, ali lahko v to dodate še malo špinače?

PREBERITE TUDI: Recept: špinačna juha (enostavna in hitra priprava)

3. Uživajte zelenjavne smutije

Smutiji ali sokovi vam bodo omogočili, da boste morda uživali neka živila, ki jih v drugačni obliki ne marate. V smutije lahko vmešate precej različne zelenjave, naj pa bodo čim bolj zeleni. Pripravite jih iz špinače, zelene, kumaric, solate, vodne kreše, korenčka, rdeče pese, … Smutiju lahko dodate ingver, kurkumo, spirulino, kokosovo olje, mandljevo/kokosovo mleko, maco, chia semena, kakav, avokado, …

Pomembno je tudi, da se čez dan dovolj hidrirate in pijete velike količine vode, ter uživate tudi čim več zdravih maščob.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali ‘intermittent fasting’

Foto: Pinterest

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj