Preobilo hrane, premalo spanja in preveč skrbi, to so besedne zveze, s katerimi marsikdo lahko označi svoje doživljanje decembra. Naše misli in delovanje so cel mesec usmerjene v zadnji del meseca, ko na vrsto pridejo praznovanja in slavljenja. Marsikdo zato občuti praznino, ko je decembra konec, in zmedo, ko se začne novo leto in se naš vsakdan zopet popelje na stare tirnice.

PREBERITE TUDI: Leto 2018 naj bo vaše leto! (15 nasvetov, da bo temu res tako)

1. Privoščite telesu dovolj spanca

Spanec naj vam bo prioriteta. Telesu in umu boste na ta način povrnili energijo. Utrujeni in neprespani boste težje izvajali vsakodnevne naloge in obveznosti, zato je zadostna količina spanca pomembna. Količina spanca je sicer odvisna od posameznika do posameznika, a nekje okoli 7 ur naj bi bila ustrezna mera. Navadite se tudi, da hodite spat in vstajate ob isti uri. Naše telo se namreč najbolje spočije, ko je navajeno stalnega urnika.

PREBERITE TUDI: 5-minutni trik, s katerim si zvišate energijo

2. Soočite se s stresom

Če imate v življenju preveč stresa, je morda čas, da bi bila vaša nova novoletna zaobljuba, da se boste stresa poskušali znebiti. Ker vsi vemo, da je to v današnjem času misija nemogoče, pa je druga rešitev ta, da se s stresom naučimo soočiti. Vsak dan si vzemite 5-10 minut, in pobegnite na mesto, kjer je tišina, in poskusite zadihati in se sprostiti. Pobeg iz vsakdanjega sveta je nujen, poleg tega pa je to odličen premor, da spočijete glavo in se vrnete na delovno mesto kot prerojeni. Poleg tega vam bosta v prostem času pomagala tudi meditacija in gibanje.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov kako končno začeti z gibanjem

3. Pozabili ste na gibanje

Januar je odličen čas za nove začetke ali obujanje starih ciljev. Ste decembra v obilici dela in obveznosti pozabili na svoje telo? Ni vam treba odlašati, ker niste našli primernega centra za vadbe ali opreme. Dovolj bo, da začnete že samo z vsakodnevnimi sprehodi. Vaše telo vam mora biti najpomembnejše. Vzemite si skrb zanj kot priorioteto vsakdana.

4. Romantika, kaj je že to?

Ste pozabili tudi na romantične trenutke s svojim partnerjem? Raziskave so pokazale, da so ljudje kot partnerji veliko bolj srečni v zvezi, če si vsaj enkrat tedensko zavestno vzamejo čas samo zase in za partnerja. Načrtujte vajine zmenke vnaprej, rezervirajte vstopnice za predstave, filme, tekme ali karkoli vaju veseli. Ne pozabita tudi na skupne sprehode in ‘crkljanja’ na kavču. Poskrbite, da se zopet povežeta.

5. Kuhanje vam je postalo tuje, slaba ali preobilna prehrana pa domača

Naveličani ste kuhanja, peke in pripravljanja hrane, saj ste se decembra prenajedli prav vsega. Za dobro delovanje telesa je zdrava prehrana nujna. Ne začnite leta s hitro prehrano, prehranjevanjem zunaj ali vnaprej pripravljenimi jedmi. Načrtujte nakupe in dobro, zdravo prehrano, da si povrnete energijo. Lotite se zdravih prehranjevalnih navad.

PREBERITE TUDI: Čiščenje jeter

6. Potrošili ste preveč denarja

Je veseli december pustil posledice tudi v vaši denarnici? Slabo vest boste izničili že samo s tem, da malo preračunate, za kaj vse ste denar porabili. Ko boste dobili uvid v to, kam ste denar namenili, se boste počutili boljše. Zdaj naredite nov finančni načrt, in ko ste že pri stvari, ga naredite kar za celo leto.

7. Vaš dom potrebuje čiščenje

Povsem razmuljivo – vaš dom izgleda, kot da bi vanj treščila bomba, saj pri obilici obiskov in pomanjkanju časa pač še niste uspeli vsega pospraviti in organizirati. Lotite se generalnega čiščenja, da se pripravite na nove obveznosti, službo in novo leto začnete urejeno. Pospravite božične okraske in predmete.

PREBERITE TUDI: 2 minuti za preprost trik!

7. Sladka, mastna in slaba hrana ter alkohol so pustili posledice

Morda se ne počutite dobro, ker ste vase vnesli toliko škodljivih snovi. Čas je za razstrupljanje in odvajanje od škodljivih navad. Odrecite se alkoholu, sladkorju in slanim prigrizkom, da se vaše telo vsaj malo prečisti in počutili se boste bolje.

8. Naredite načrt

Če se počutite zmedeni, si namesto novoletnih zaobljub naredite načrt. Načrt opravkov in obveznosti, ki vas čakajo. Pospravite svoj dom in delovno mesto, da novo leto začnete organizirano in urejeno.

PREBERITE TUDI: Skrivnost zdravja je dober limfni sistem (+ 8 ayurvedskih nasvetov)

9. Vzemite si čas zase

Priznajte si – cel december ste zadovoljevali potrebe drugih – kupovali darila, pekli peciva, obiskovali prijatelje, obiske sprejemali, hodili na prireditve – sedaj pa ste na vrsti VI! spomnite se na vaše hobije, preberite kakšno dobro knjigo in poglejte kakšen dober film. Zdaj je čas, da se spočijete in pridete k sebi, le tako boste lahko šli novemu letu in novim ciljem nasproti.

PREBERITE TUDI: Zakaj si preprosto morate vzeti čas zase?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj