… in lasje ponovno dobijo lep, gostejši in zdrav videz. Lahko pa veliko naredite za to, da se vam lasje ne bodo cepili oz. da se bodo veliko manj cepili.

Zakaj se lasje cepijo?

Razcepljene konice so posledica treh vrst poškodb: mehanskih, kemičnih in okoljskih – na vse tri pa lahko vplivamo.

Mehanske poškodbe so posledica grobega ravnanja z lasmi: grobo česanje, pri katerem se lase vleče, da se natrgajo in tam se potem las rad razcepi; prepogosta ali pregroba uporaba trdih sponk ali njih odstranjevanje, grobo umivanje las, da se lasje nategujejo in trgajo, uporaba prevročih naprav za ravnanje in kodranje las in drgnjenje las ob oblačila.

Kemične poškodbe so posledica uporabe agresivnih sredstev za oblikovanje in barvanje las – najbolj škodljiva sta trajno kodranje, ravnanje in beljenje las. Vsakič, ko lase pobarvamo ali posvetlimo, se uniči 10 do 20 odstotkov proteinov v laseh.

Okoljski dejavniki so sonce, klorirana in slana voda, tudi mraz.

Kako preprečiti razcepljene konice?

1. Znižajte temperaturo

Jessee Skittrall, priznan ameriški strokovnjak za barvanje las, je povedal, da je oblikovanje las pravzaprav čista matematika: “Voda zavre pri 100 stopinjah, piščanec speče na 170 stopinjah in lase likamo z likalnikom, ki ima 230 stopinj.” Zato znižajte temperaturo in poleg tega, da si likajte lase čim redkeje, nikoli ne presezite temperature 170 stopinj. Previsoka temperatura poškoduje povrhnjico las in povzroči, da barva še hitreje zbledi. Nikoli ne sušite las s fenom, ne uporabljajte vročega likalnika in kodralnika, ne da bi lase prej zaščitili s kakšnim balzamom za zaščito las pred vročino.

2. Povrnite lasem proteine

Frizerka in lastnica salona Kristin Green se strinja, da lahko vročina v kombinaciji z agresivnimi kemikalijami, s katerimi lase barvamo, svetlimo, trajno ravnamo in kodramo, popolnoma uniči lase – še zlasti, če se zadeve lotevamo nestrokovno sami doma. Priporoča, da kadar je le možno, lase posušimo na zraku, in če se barvamo doma, naj uporabljamo blage barve, ki so le do dva odtenka svetlejše ali temnejše od naše naravne barve las. “Po kemični obdelavi las je pomembno, da jim povrnemo, kar smo jim odvzeli – to so beljakovine in vlaga. In pH vaših las naj bo med 4,5 in 5,5.”

Strokovnjaki priporočajo tudi, da zahtevnejše obdelave las  vedno raje prepustimo strokovnjakom in se pozanimajmo – še zlasti, če lase svetlijo ali ravnajo – kako bodo zaščitili naše lase. Da bodo lasje ostali zdravi, je zelo pomembno, da po tretmajih, ki so za lase bolj zahtevni, uporabljamo intenzivne obloge, ki vsebujejo veliko beljakovin, vlažilnih in hranilnih snovi in imajo ustrezen pH.

3. Lase šamponirajte in razčešite na pravilen način

Eden izmed zelo pogostih razlogov za cepljenje las je po mnenju frizerjev tudi nepravilno šamponiranje. Izogibajte se prevroči vodi, naj bo raje mlačna, pri masiranju las in lasišča pa bodimo nežni. Lasna povrhnjica je zelo krhka in občutljiva in agresivno drgnjenje bo poškodovalo povrhnjico las, to pa vodi v utrujene lase brez leska, ki se radi vozlajo in se hitreje in bolj cepijo. Ko nanesemo balzam, lase – še zlasti, če so zelo dolgi in nagnjeni k vozlanju in zapletanju – najprej nežno razčešimo s prsti, šele nato z glavnikom z redkimi zobmi ali posebno krtačo. Po šamponiranju oz. uporabi balzama lase nežno popivnajmo z brisačo ali jih ovijmo v brisačo – nikar jih ne drgnimo.

Lasem lahko privoščite tudi posebno nego z olivnim ali kokosovim oljem, ki ga nanesete na suhe lase, pustite čez noč in nato običajno umijete lase in nadaljujete z ustreznim balzamom. To bo poskrbelo za poseben lesk in nahranjenost las.
Lase, ki so še posebej nagnjeni k cepljenju, so skodrani lasje in zelo dolgi lasje, saj se naravne maščobe z lasišča ne morejo prenesti po laseh nižje kot je kakšnih 10 cm od lasišča. Še zlasti problematični so skodrani lasje s svojimi zavoji, zato daljši in bolj skodrani so lasje, bolj suhe in k cepljenju nagnjene so konice, saj šampon odstrani še tisto malo maščobe, ki jo je bilo na laseh, sami lasje pa je nimajo s čim nadomestiti.

PREBERITE TUDI: 5 najpogostejših napak, ki jih delajo dolgolaske

4. Konice zaščitite pred umivanjem las

Če so konice las izjemno suhe in poškodovane, jih zaščitite že pred šamponiranjem. Ko zmočite lase, najprej na konice nanesite masko ali balzam in nato na lasišče šampon in lase umijte kot običajno, le konice le na koncu na hitro našamponirajte in sperite. Ko končate, na konice ponovno nanesite masko ali balzam, lase razčešite in sperite. Če boste konice las tako zaščitili pred vsakim pranjem, bodo postopoma postale manj izsušene in lomljive in se bodo manj cepile.

5. Izogibajte se soncu, kloru, soli

Okolje ima zelo velik vpliv na to, koliko so lasje zdravi oz. poškodovani. Sonce, slana morska in klorirana bazenska voda zelo poškodujejo lase, zato vsakič, ko greste kam, kjer bodo vaši lasje izpostavljeni naštetim dejavnikom, lase zaščitite s posebnim balzamom za lase, ki vsebuje tudi UV filtre in sestavine, ki ščitijo pred klorom in soljo. Kadar je le možno, nosite pokrivalo, ki je najboljša zaščita pred soncem.

Izogibajte se tudi izdelkom za oblikovanje las, ki vsebujejo alkohol in sol, ki lase izsušujeta – in teh ni malo! Preverite, da na začetku ne vsebujejo slabih alkoholov, sol pa je navedena pod imenom sodium chloride.

6. Poskrbite za redno striženje

Ne glede na to, kako močno si želite dolgih las, vedno poskrbite, da konice redno strižete. Dolgi lasje morajo biti gosti, zdravi in negovani, če želimo, da so zares lepi, zato nikar ne vztrajajte pri predolgih razcepljenih in razredčenih konicah – učinek je namreč ravno nasproten od tistega, ki ga želite.

PREBERITE TUDI: Kratke ‘pixie’ zvezdniške frizure, zaradi katerih si boste zaželele imeti kratke lase

1 komentar

  1. Se popolnoma strinjam glede barvanja in likanja. Moji lasje so prav zaživeli v nekaj mesecih potem, ko sem čisto opustila barvanje in likanje, prej pa taka žalost … zdaj me edino sušenje s fenom matra. Zaradi prhljaja so mi namreč svetovali, da vsaj ob lasišču vedno lase posušim, da zmanjšam prhljaj, se mi pa redno feniranje kar pozna na lasu, je veliko lepši, če je na zraku posušen. :/

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj