Večina žensk obožuje dolge lase in jih tudi nosi, ne glede na to, ali jim pristajajo ali ne; ali jim izbrana pričeska pristaja; in ali imajo ustrezno kakovost las za določeno dolžino las. Pogosto kljub temu, da imajo dolge lase, ne znajo najbolj ustrezno skrbeti za njih.

A dolgi lasje zahtevajo posebno nego, poznati in upoštevati pa je treba tudi nekaj 'pravil', da so videti lepi in zdravi, frizura pa urejena. Katere so torej tiste najbolj pogoste napake, ki jih delajo dolgolaske, misleč, da jih nihče ne opazi?

Preberite si, na kaj morate biti pozorne in česa ne smete zanemarjati.
 

1. (Grobo) česanje mokrih las

Mnogim se med pranjem lasje precej zavozlajo in namesto, da bi si lase počasi razčesale s pomočjo balzama ali sredstva za lažje razčesavanje, si takoj po pranju mokre lase grobo razčešejo. NIKAR! S tem lase močno poškodujete, saj jih nategujete (mokri so bolj raztegljivi in manj odporni) in celo natrgate. Ko to večkrat ponovite, imate lahko tako natrganih lep delež las, kar se seveda opazi tako v gostoti kot tudi videzu las. Lasje postanejo štrleči, saj poškodovane, natrgane konice štrlijo stran.

Rešitev

Lase umivajte nežno, saj je to, koliko se vam zavozlajo, odvisno tudi od tega, kako nežne ste pri umivanju, pa tudi kakšen šampon uporabljate. Naj bo nežen in naj las in lasišča ne umije do škripanja, saj to pomeni, da je premočan in odstrani zaščitno maščobno in kislo plast (kar sčasoma lahko vodi v zelo neprijetne ekceme, dermatitis ipd.). Ko jih umijete, na konice (če imate suho lase in lasišče pa po celi dolžini las) nanesite balzam in jih nežno razčešite – vedno začnite čisto pri konicah in se postopoma pomikajte navzgor. Tako boste lase razčesale brez težav in brez poškodb.

PREBERITE TUDI: 8 najpogostejših razlogov za izpadanje las pri ženskah
 

2. Preporedko umivanje las

Katera je najpogostejša 'rešitev' dolgolask, ki se jim ne da umiti las? "Oh, lase si bom spela v čop / figo, pa nihče ne bo opazil, da so mastni in nujno potrebni pranja." Res? Narobe! Verjemite, mastne lase se opazi tudi, če so speti, poleg tega ima maščoba lasišča izjemno neprijeten, žark vonj, ki ga ostali zavohajo. Četudi ga ve ne, ga tisti, ki stojijo poleg vas ali hodijo za vami, zato poskrbite, da boste imele vedno sveže oprane lase. Seveda ne govorimo o rahlo mastnih laseh, a nikar pranja ne odlašajte za dlje kot kak dan.

Rešitev

Če se vam ne da ubadati z lasmi in urejanjem pričeske, si jih magari spnite v čop ali figo ali spletite kito, a naj bodo sveži. Sveži in čisti lasje sodijo v osnovno osebno higieno, ta pa v bonton, zato jih nikar ne zanemarjajte. Pranje las ne vzame veliko časa četudi so zelo gosti, saj novodobni sušilniki res dobro in hitro posušijo lase.

3. Vedno speti lasje

Mnoge dolgolaske bi skorajda prej dale odrezati nogo kot odstriči lase, če se malo pošalimo – a kljub temu imajo vedno spete v pust, dolgočasen čop ali figo. Čemu potem dolgi lasje – v čem je smisel?

Rešitev

Če nimate časa, volje ali energije za ukvarjanje z lasmi, potem si raje omislite krajšo pričesko. To je lahko ljubek in vedno moden paž, lahko pa ste drznejše in odkrijete novo plat sebe ter se postrižete na kratko. Morda pa boste med tistimi, ki se potem nikoli več niso odločile za dolge lase! Dokler ne probamo, ne moremo vedeti – seveda pa se prej dobro pozanimajte in izberite dobrega frizerja. Od njega je odvisno, ali se boste zaljubile v novo sebe, ali se vam bodo krajši oz. kratki lasje zamerili za vse večne čase. Vsekakor pa velja: življenje je prekratko in možnosti preveč, da bi celo življenje nosile enako frizuro.

PREBERITE TUDI: Napake pri frizuri, ki vas postarajo
 

4. Preporedko striženje konic

Še ena značilnost ljubiteljic dolgih las – preporedko striženje konic. Ja, seveda razumemo, da bi rade imele dooolllgeeee lase, vendar a ni lepše in bolj urejeno in negovano videti kak cm krajše lase, ki pa so gosti in negovani, kot pa scufane in razcepljene konice?

Rešitev

Naredite si uslugo in skrbite za redno striženje konic. Vaši lasje bodo videti bolj gosti in zdravi, pričeska pa urejena. Tri centimetre krajše lase boste opazile le ve in nihče drug. Tudi ustrezna nega lahko zmanjša cepljenje las – npr. uporaba balzamov na konicah; nežno ravnanje z lasmi; uporaba silikonskih in oljnih tretmajev za konice.

5. Predolgi lasje

Tako, kot je prav, da se oblačimo postavi primerno – torej pokažemo in poudarimo, kar nam je všeč in skrijemo tisto, na kar nismo najbolj ponosne – bi bilo idealno tudi, da bi nosile pričeske, ki nam najbolj pristajajo na naš slog, obliko obraza, predvsem pa na kakovost las. Namreč, če lasje niso dovolj gosti in močni, potem, ko prerastejo določeno dolžino, preprosto niso videti več lepo, pričeska pa neurejena in neprimerna. Kaj nam pomagajo lasje do sredine hrbta, če nam na koncu visijo le še trije špageti?

Rešitev

Torej, zavedajte se realnosti in izberite ustrezno frizuro. Veliko lepše boste z malce krajšimi lasmi, ki pa bodo videti lepi in negovani, kot z nekaj razcepljenimi štrenami sredi hrbta. Če pa se nikakor ne morete ločiti od dolgih las, si omislite vsaj lasne vsadke, ki pa jih redno in ustrezno negujte.


Preberite si še članek 8 skrivnosti žensk z vedno lepimi lasmi in super frizuro

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj