… in ga tudi močni detergenti ne uspejo odpraviti. Neprijeten vonj oblačil povzročijo bakterije, ki jih detergenti načeloma odpravijo, tako, da molekule detergentov razgradijo celice bakterij. A včasih se to ne zgodi in neprijeten vonj ostane v oblačilih kljub pranju s kakovostnimi detergenti in nanašanju detergentov direktno na predel pazduh oblačil pred pranjem. Poleg izjemno neprijetnega vonja pa lahko ta pojav spremljajo tudi madeži. Kako se jih znebiti?

Beli kis: proti vonju in madežem

Destiliran beli (alkoholni) kis lahko kupite v večini trgovin, saj je vsestransko uporabno sredstvo za čiščenje. Za uporabo na oblačilih priporočamo, da ga pretočite v embalažo na pumpico in ga pred pranjem nanesite direktno na zaudarjajoče predele. Počakajte kakšnih 10 minut, nato operite perilo kot običajno. Kis bo razgradil ostanke deodorantov, antiperspirantov in znoja in preprečil oz. ublažil ali celo popolnoma odstranil rumene madeže.

PREBERITE TUDI: Soda bikarbona za bolj čisto in belo perilo

Soda bikarbona: odpravlja neprijeten vonj oblačil

Soda bikarbona pomaga uravnavati pH vode pri pranju. V pralni stroj dodate poleg perila in detergenta približno tretjino skodelice sode – tako bodo detergenti učinkoviteje opravili svoje delo in bolje odstranili bakterije.

Uporabite jo lahko tudi direktno na zaudarjajoče predele in madeže, pri čemer jo predhodno raztopite v vodi. Po 10 minutah perilo operite kot običajno oz. z dodano sodo bikarbono. Soda bikarbona je naravni mineral in je tako za okolje manj škodljiva kot kemikalije, ki uničujejo okolje in naše zdravje.

PREBERITE TUDI: 7 stvari, ki se vam bodo zgodile, če boste imeli pospravljeno

Kako pa vi rešujete problem z neprijetnim vonjem oblačil, ki ga ne odstrani niti pranje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj