… kajenje spremeni več genov, zaradi česar so kadilci še bolj podvrženi določenim zdravstvenim težavam, med drugim diabetesu in rakavim obolenjem.

Gene podedujemo od svojih staršev, kasneje pa se spreminjajo glede na naše okolje in življenjski slog. Te spremembe so naravne in jih v največji meri povzroča staranje, na njih pa lahko v veliki meri vplivamo tudi sami s svojim življenjskim slogom. V tej raziskavi so znanstveniki ugotovili, da se kadilcem spremenijo določeni geni, ki se nekadilcem ne.

“To pomeni, da epigenetske spremembe niso posledica sestavin tobaka temveč stotin različnih spojin, ki nastanejo, ko tobak gori,” je povedala Åsa Johansson, raziskovalka z oddelka za imunologijo, genetiko in patologijo n univerzi Uppsala University, ki je vodila raziskavo.

Že dolgo je znano, da so kadilci močno bolj podvrženi diabetesu, več vrstam raka, imajo oslabljen imunski sistem in slabšo kakovost sperme, ta raziskava pa je pokazala tudi, da se spremenijo geni, ki vplivajo na vse te bolezni in težave. “Naša raziskava je pokazala, da je povečana nevarnost za mnoge bolezni pri kadilcih tudi posledica epigenetskih sprememb,” je zaključila Åsa Johansson.

Preberite si članek Kako prenehati kaditi? in se odločite DANES!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj