Pogosto se zgodi, da ste povabljeni na kak dogodek, kjer velja določen ‘dress code’ ali kodeks oblačenja. Eden (naj)pogostejših je ‘cocktail dress code’, sploh v prihajajočem prazničnem decembru, ko se kar vrsti raznih zabav in proslavljanj. In ko prejme tako vabilo, večina odhiti preverjati na internet ali spraševati znance, kaj natanko naj bi to pomenilo.

Pa pojasnimo in razčistimo enkrat za vselej, kaj pomeni koktejl kodeks oblačenja, da vam ob naslednjem vabilu ne bo neprijetno ali celo nerodno – kaj šele, da bi se na dogodku prikazali neprimerno oblečeni.

Kaj pomeni ‘cocktail dress code’ oz. koktejl kodeks oblačenja?

Koktejl kodeks pomeni standardni kodeks oblačenja za zabave in večerne priložnosti. Za ženske to pomeni obleko, ki se konča okoli kolen (ni predolga, ne prekratka) in visoke pete. Čeprav naj bi bila koktejl oblačila praviloma sofisticirana, pa ni nič narobe, če se jih malce prilagodi specifični priložnosti in so lahko tudi malce zabavna in barvita (seveda pa nikar ne pretiravajte). Zabaven in sproščen pridih lahko dodate s kakim vzorcem, barvami, vezenino, posebnim krojem ali unikatnim modnim dodatkom.

Pravila Koktejl kodeksa oblačenja

Nekatera pravila so zelo očitna oz. samoumevna, druga vas bodo presenetila in verjetno se boste spomnili dogodka, kjer ste jih prekršili.

PREBERITE TUDI: 8 skrivnosti žensk z vedno lepimi lasmi in super frizuro

Ne razkrivajte preveč kože

NE nosite česa, kar preveč razkriva
DA, izberite ustrezno dolžino in ovratnik

Izberite dolžino okoli kolen, če se odločite za krilo, in nikar ne razkrivajte preveč hrbta ali dekolteja. Preprosto pravilo je: ne oblecite nečesa, v čemer ne želite, da bi vas videl vaš šef – koktejl zabava je nekaj povsem drugega kot večer s prijateljicami.

Džins ne pride v poštev

NE oblecite kavbojk
DA, lahko nosite hlače

Četudi ste hotele svoje najljubše kavbojke skombinirati s svileno bluzo in bisernimi uhani – nikar. Džins ne sodi h koktejl kodeksu oblačenja, pika. Nikjer pa ne piše, da morate nositi obleko ali krilo, če vam ni do tega – elegantne hlače ali hlače na rob so izvrstna izbira, še zlasti, če jih boste kombinirale z elegantno satenasto ali svileno bluzo in bisernimi uhani.

Izberite pravo torbico

NE nosite velike torbice, ki jo imate za v službo in vsak dan
DA, izberite pisemsko oz. elegantno večerno (clutch) torbico

Le malokaj tako izniči še tako popoln videz kot je neustrezna torbica. Službena torbica je službena torbica; nakupovalna je nakupovalna; in majhna elegantna ‘clutch’ torbica je primerna za elegantne in večerne priložnosti. Če veste, da vas popoldan oz. zvečer čaka koktejl zabava in vmes ne boste mogli skočiti domov, večerno torbico skupaj z ustreznimi oblačili preprosto vzemite s sabo.

PREBERITE TUDI: 10 skrivnosti žensk, ki so vedno videti urejene

Poskrbite za brezhiben videz oblačil

NE nosite zmečkanih oblačil
DA, poskrbite za brezhiben videz

Ne glede na barvo ali material vaših oblačil – to, da bi se kjerkoli pojavili v pomečkanih (ali celo nepopolno zlikanih) oblačilih je nedopustno. Vzemite si čas in obleke temeljito zlikajte, preden jih oblečete (četudi nekaj časa visijo v omari, lahko niso več povsem brezhibne zaradi stiskanja ob druga oblačila). Če ne znate ali ne utegnete, nesite v najbližjo čistilnico, kjer vam bodo hitro in profesionalno polikali.

Kjerkoli se pojavimo v zmečkanem, delujemo neurejeno in nemarno – kaj šele na pomembnejših dogodkih.

Nasvet: uporaba parnega likalnika je najbolj enostavna in najhitrejša – razen pri zelo pomečkanih oblačilih.

Previdno pri nakitu

NE nosite preveliko število vpadljivih kosov nakita
DA, izberite en opazen kos

Že slavna Coco Chanel je priporočala, naj, preden odidemo iz hiše, poskrbimo za modne dodatke. Izberite subtilen in med seboj ujemajoč se nakit (npr. bisere) ali en opazen, izrazit kos, ki bo prevzel vso pozornost.

Presenetljivo je tudi, koliko ljudi pusti na zapestjih ali okoli vratu elastične pisane zapestnice ali morske ogrlice ipd., ki sodijo samo na dopust in plažo. Naj bodo elegantni dogodki zares elegantni – vključno z nakitom, zato za tak dogodek odstranite neprimerne kose.

Izberite ustrezno dolžino krila

NE nosite dolge večerne obleke
DA, izberite obleko dolžine okoli kolen

Sicer je res, da velja pravilo “bolje biti preveč urejen kot premalo”, a napačna izbira je lahko velika napaka. Npr. dolga večerna obleka je primerna izključno za najbolj slavnostne večerne dogodke in nikakor ne za ‘cocktail’ zabave.
Če želite nositi krilo oz. obleko, izberete dolžino okoli kolen.

PREBERITE TUDI: 8 idej, da bodo vaša poceni oblačila videti draga in kakovostna

Visoke pete so obvezne (in niti pomislite ne na superge)

NE nosite superg
DA, obvezno izberite visoke pete

Glede superg komentar, upamo, niti ni potreben. Primerne niso nobene in v nobenem primeru. Izberite visoke pete, pri čemer imejte v mislih, da višje in tanjše kot so pete, bolj ženstvene, elegantne in damske boste videti. Pri tem ni odveč opomniti, da je pomembno, da znate hoditi v njih. Praviloma za tovrstne dogodke izvemo vaj nekaj tednov prej, tako, da lahko pravočasno nabavite ustrezne čevlje in se v njih tudi navadite hoditi.

Nasvete, kako se naučiti hoditi v visokih petah, si preberite tukaj (ja, vse ženske se lahko naučijo in navadijo, tudi vi).

Skrbno izberite spodnje perilo

NE nosite vsakodnevnega spodnjega perila
DA, izberite perilo, ustrezno izbranim oblačilom

Vidne naramnice in robovi modrčka so velik NE že same po sebi (ne glede na to, da danes ženske na to kar pozabljajo) – pri slavnostnih dogodkih pa še bolj. Ko se odločite, kakšno obleko boste nosile, hkrati preverite tudi, ali imate ustrezno perilo.

Le-to naj bo gladko in povsem neopazno – tako kar se tiče robov kot tudi naramnic (namig: prozorne naramnice niso neopazne). Prav tako se izogibajte otročjim, športnim in potiskanim kosom, če obstaja možnost, da se vidi skozi obleko ali pogleda ven izza robov ovratnika. Malomarnost pri izbiri perila lahko pokvari še tako dovršen videz.

Tudi s perilom za oblikovanje postave si lahko pomagate: če vaša oblačila niso ravno ohlapna, vaša postava pa tudi ne ravno manekenska, lahko naredite veliko spremembo z uporabo perila za oblikovanje postave. Pri tem vam svetujemo, da izberete res kakovostno perilo za oblikovanje, saj vam bo služilo še dolga leta in tudi res dobro opravilo svojo nalogo.

PREBERITE TUDI: Izberite barve, ki vas polepšajo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj