Če ste vsaj malo na tekočem s tem, kaj je potrebno za dobro zdravje, potem veste, kako zelo pomembno je črevesje za celo telo, sploh pa možgane. Zdrava črevesna flora vpliva na delovanje praktično celega telesa, zato je izjemno pomembno, da jo ohranjamo zdravo.

To dosežemo na več načinov: prvi in najpomembnejši je vsekakor zdrava prehrana s čim manj predelane hrane in aditivov; čim manj stresa; dovolj telesne vadbe in dovolj kakovostnega spanca.

Kaj pa lahko še sicer naredite za zdravo črevesje?

Prehrana

Probiotiki

Uživajte čim več probiotičnih živil. Npr. kislo zelje; ekološki motni jabolčni kis; zeljna voda; kimchee, kefir, kostna juha ipd. Ta živila vsebujejo probiotike, kostna juha pa kolagen, glutamin, prolin in glicin, ki vsi zdravijo in celijo črevesne stene.
Idealno je, da uživate čim več različnih tovrstnih živil, saj vsebujejo različne bakterije.

Prebiotiki

Poleg probiotikov pa so izjemno pomembni tudi prebiotiki. To so vlaknine, s katerimi se koristne bakterije hranijo in so izjemno pomembne. Potrebujete torej oboje. Eden izmed najboljših prebiotikov je npr. česen, ki vsebuje veliko inulina; pa regrat, artičoke, čebula, por, banane, jabolka.

Prehranska dopolnila: probiotiki

V primeru uživanja antibiotikov, nezdrave hrane ali resnejših težav s črevesjem pa je priporočljivo narediti kuro z močnimi probiotiki, ki bodo vaše črevesje uravnovesili v kratkem času. Prav tako je priporočljivo občasno, npr. vsak 2-krat na teden, zaužiti probiotik. Stres namreč močno vpliva na črevesno floro, zato je dobro sproti poskrbeti, da se ta ne poruši preveč.

PREBERITE TUDI: 12 načinov, kako črevesne bakterije vplivajo na vaše zdravje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj