Danes je znano, da večji del ‘našega telesa’ sestavljajo bakterije kot dejansko naše telo. Prav tako nove raziskave potrjujejo, da imajo bakterije, ki živijo v našem črevesju, izjemen vpliv na naše splošno zdravje, pa tudi fizično in celo psihično počutje. Tako so celo hude psihične težave lahko odraz neustreznih bakterij oz. neravnovesja bakterij v črevesju.

V našem črevesju živi okoli 5000 različnih bakterij, ki jih v osnovi delimo na dobre in slabe. Tiste, ki jih boste ‘hranili’, se bodo razrasle in močno vplivale na vaše zdravje. Če bo vaša prehrana temeljila na zelenjavi in zdravih maščobah, boste hranili dobre; če na sladkorju, ogljikovih hidratih, nezdravih maščobah in predelani hrani, boste hranili slabe. In si prej ko slej resno uničili zdravje.

Če imate torej katero od spodnjih težav, ta morda ni ‘samo v vaši glavi’ in rešitev ni v sintetičnih zdravilih, temveč morate z ustrezno prehrano in probiotiki le vzpostaviti ustrezno črevesno floro. Morda boste presenečeni, ko se boste začeli po zelo kratkem času počutiti bolje.

PREBERITE TUDI: Probiotiki delujejo proti depresiji

1. Depresija

Raziskave so pokazale, da ima več kot tretjina bolnikov z depresijo prepustno črevesje. To pomeni, da namesto, da bi bakterije in ostali patogeni ostali v črevesju, potujejo skozi njega v krvni obtok in po celem telesu. To lahko vodi tudi v druge izjemno hude bolezni in težave.

2. Anksioznost (tesnoba)

Prebiotiki in probiotiki imajo dokazano delovanje proti depresiji in anksioznosti. Uživanje koristnih bakterij vpliva tudi na to, kako se možgani odzivajo na okolico – torej bolj umirjeno in racionalno.

3. Shizofrenija

Študije, ki so jih opravili na miših s shizofrenijo, so pokazale, da na razvoj možganov močno vpliva pomanjkanje koristnih bakterij.

PREBERITE TUDI: Avtizem povezan s pomanjkanjem koristnih bakterij v črevesju

4. Avtizem

Danes je z raziskavami potrjeno, da je avtizem posledica črevesnih težav, med drugim prepustnega črevesja in sindroma razdražljivega črevesja. Starši otrok, ki so po prejemu cepiv zdrsnili v avtizem, so vsi poročali tudi o hudih težavah s črevesjem, ki so se pojavile po prejetih cepivih.

5. Parkinsonova bolezen

Raziskave so pokazale, da imajo bolniki s to boleznijo povsem drugačno črevesno floro od zdravih ljudi. Leži torej ozdravitev v vzpostavitvi ustreznejše črevesne flore?

6. Debelost

Več študij je že pokazalo povezavo med neustrezno črevesno floro in debelostjo. Ker pa smo od zelenjave in zdravih maščob težko predebeli, se poraja vprašanje, ali je porušena črevesna flora posledica neustrezne prehrane (torej predvsem preveč sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov)? V ZDA, kjer je prisotne največ najbolj ekstremne debelosti (ljudje tehtajo po 150 do 300 kg), imajo tudi največ sladkorja in ogljikovih hidratov v prehrani. To pa je hrana za škodljive bakterije.

PREBERITE TUDI: Probiotiki pomagajo pri hujšanju

7. Diabetes

Diabetes tipa 2 je posledica načina življenja, torej v največji meri naše prehrane. Pri prehrani, bogati v vlakninami in zdravimi maščobami, diabetesa tipa 2 ne moremo razviti. Ne pozabimo namreč, da je od naše prehrane odvisno, katere bakterije bomo hranili – ali koristne, ali tiste, ki nas bodo privedle v bolezni.

8. Crohnova bolezen

Bolniki s Crohnovo boleznijo imajo nenormalno visoko količino določenih vrst bakterij v črevesju, kar povzroča nenormalni odziv imunskega sistema.

9. Rak črevesja

Ste vedeli, da je rak črevesja posledica uživanja sladkorja? Bakterije, ki obožujejo sladkor in ogljikove hidrate, so tako izvrstna hrana za črevesni rak. Prehrana, ki temelji na ogljikovih hidratih, lahko vodi do črevesnega raka.

PREBERITE TUDI: Probiotiki pomagajo tudi pri stresu in anksioznosti

10. Ulcerativni kolitis

Neravnovesje bakterij v črevesju je tudi vzrok za ulcerativni kolitis – tako da se sploh pojavi kot tudi ga ne moremo odpraviti oz. se stanje lahko še poslabšuje. Rešitev je torej v spremenjeni prehrani in rednem  uživanju probiotikov.

11. Revmatoidni artritis

Študije so pokazale povezavo med nizko količino nekaterih koristnih bakterij v črevesju in visoko količino škodljivih bakterij Prevotella copri. Kdo bi si mislil, da ‘živali’ v črevesju vplivajo celo na naše sklepe! A dejstvo je, da so avtoimunske bolezni, kamor sodi tudi revmatoidni artritis, posledica neravnovesja bakterij v črevesju.

12. Sindrom razdražljivega črevesja

Dokazali so povezavo med sindromom razdražljivega črevesja in razrastom določenih bakterij v črevesju.

PREBERITE TUDI: Študija: otroci z avtizmom imajo v možganih največ aluminija

Kaj zruši črevesno floro že v otroški dobi?

Dva temeljna razloga, da imajo danes že otroci toliko kroničnih in avtoimunskih bolezni in zdravstvenih težav, so cepiva in antibiotiki. Oboji imajo namreč velik vpliv na črevesje oz. črevesno mikrofloro ter na imunski sistem. Ker danes skoraj vsi otroci prejmejo toliko cepiv in antibiotikov, je ljudem postalo normalno, da so neprestane viroze, bakterijske okužbe, avtoimunske bolezni, rakava obolenja, kronične bolezni ter motnje avtističnega spektra del vsakdana. Na to opozarja tudi čedalje več zdravnikov, neodvisnih znanstvenikov in raziskovalcev.

Šele ko se bomo pripravljeni zbuditi in sprejeti, da ni vse, kar so nam celo življenje govorili in smo zato sprejeli kot sveto resnico, dejansko res, lahko pričakujemo spremembe. Do takrat pa le čedalje več čedalje bolj kronično bolnih generacij.

Ne pozabimo namreč, da je znanost nekaj živega, gre neprestano naprej. In ne pozabimo, da so nekoč verjeli, da je zemlja ravna plošča, zdravniki pa le nekaj desetletij nazaj priporočali kajenje.

Kako si pomagati?

Najbolje se je držati preprostega načela v življenju, ki pravi “bolje preprečiti kot zdraviti”. Če pa že imamo težave, lahko ukrepamo na dva načina:

  1. popolnoma spremenimo prehrano in pridemo na ketonsko ali LCHF prehrano, ki daje izjemne rezultate pri skorajda vseh naštetih težavah;
  2. pospešimo uravnoteženje mikroflore z močnimi probiotiki; najbolje je najprej narediti kuro in nato stanje vzdrževati z občasnim uživanjem. Ko smo pod stresom, ponovno povečamo vnos.

PREBERITE TUDI: Močni probiotiki

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj