Pravzaprav je raziskava, opravljena na univerzi Michigan pokazala, da uporaba FB povzroča upad sreče in dobrega počutja posameznika. Gre za prvo raziskavo, ki je preučila vpliv Facebooka na srečo in zadovoljstvo ljudi.

"Na prvi pogled Facebook zagotavlja izpolnjujevanje osnovne človeške potrebe po druženju in povezanosti. A v resnici bolj kot dobrobit posameznika deluje ravno v obratni smeri – poslabšuje jo, " je povedal psiholog Ethan Kross, glavni avtor članka. "To je zelo pomemben podatek, saj kaže na bistvo vpliva, ki ga imajo socialna omrežja na človekova življenja," je dodal kognitivni nevro znanstvenik in soavtor članka, John Jonides.

PREBERITE TUDI: Kako Facebook povzroča depresijo?

V raziskavi je sodelovalo 82 mladih odraslih, ki so imeli pametne telefone in FB račune, ki so morali odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • Kako se počutite ta trenutek?
  • Koliko ste trenutno zaskrbljeni?
  • Koliko ste trenutno osamljeni?
  • Koliko ste uporabljali FB odkar smo nazadnje vprašali?
  • Koliko ste direktno komunicirali z drugimi ljudmi odkar smo nazadnje vprašali?

Ugotovili so, da več kot so ljudje uporabljali FB v določenem obdobju, slabše so se počutili, in bolj je upadla njihova stopnja zadovoljstva. Pomembna ugotovitev je tudi, da raziskovalci niso ugotovili, da direktna komunikacija z ljudmi ali preko telefonskih pogovorov , ne vpliva negativno na počutje. Ravno nasprotno – direktni odnosi z ljudmi, torej v živo, so izboljšali počutje.

PREBERITE TUDI: Facebook povzroča zavist in nezadovoljstvo

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj