Primerjalno ocenjevanje ponudbe ekoloških živil: ponudba skopa, samo tretjina vseh pregledanih ekoloških živil pa izhaja iz kmetijstva Slovenije.

Ekološka živila so s trajnostnega pa tudi zdravstvenega vidika boljša izbira. Ekološko kmetijstvo ima, v primerjavi s konvencionalnim, pozitiven vpliv na okolje, saj je prepovedana uporaba mineralnih gnojil in sintetičnih pesticidov, pozitivno pa vpliva tudi na biotsko raznovrstnost in rodovitnost tal ter ima manjši vpliv na izpuste toplogrednih plinov. Ponudba pa se je s tržnic razširila tudi v običajne trgovine, zato so na MIPORju preverili in ocenili ponudbo v 13 različno velikih trgovinah sedmih največjih trgovcev v Ljubljani.

V okviru primerjalnega ocenjevanja so pregledali ponudbo ekološke moke, mleka, jajc, jogurta in ekstra deviškega oljčnega olja ter jo primerjali s ponudbo istovrstnih konvencionalnih živil. Najvišje ocene za delež ponudbe ekoloških živil so prejele trgovine: E.Leclerc, Mercator Šiška, Spar BTC in Hofer Slovenčeva.

Idealna izbira bi bil ekološki izdelek, ki je v celoti iz Slovenije. A glede na podatke na ekoloških živilih  (to nam pove oznaka porekla (surovine) živila iz ekološkega kmetijstva, ki je natisnjena pod logotipom zelenega lista EU in unikatno šifro institucije ali organa nadzora in certificiranja (npr. SI-EKO-001)) le tretjina vseh pregledanih ekoloških živil izhaja iz kmetijstva Slovenije. Največ takšnih izdelkov so našli v  trgovinah Spar Dravlje, Mercator Črnuče ter Lidl Rudnik in Tuš BTC.

So pa MIPORjevi ocenjevalci ugotovili, da se med trgovinami istega trgovca lahko ponudba ekoloških živil občutno razlikuje. Pri tem velja omeniti, da lahko na razlike v ponudbi med trgovinami istega trgovca poleg razlike v ponudbi vpliva tudi trenutna založenost trgovine.

Ekološke ponudbe je še vedno premalo

Ekološka ponudba mleka, moke, jajc, jogurta in oljčnega olja je v pregledanih trgovinah še vedno dokaj skopa, saj je v povprečju predstavljala le 15 odstotkov celotne ponudbe, od tega je bila le tretjina izključno slovenskega porekla. Zato ne preseneča dejstvo, da prav nobena trgovina ni prejela skupne ocene zelo dobro.

Cene ekoloških izdelkov v primerjavi s konvencionalnim izdelki niso vedno višje

Na MIPORju so primerjali tudi cene ekoloških in konvencionalnih izdelkov različnih blagovnih ali trgovskih znamk in ugotovili, da so cene pregledanih ekoloških živil v povprečju resda višje od konvencionalnih, a so lahko cene posameznih ekoloških in konvencionalnih izdelkov povsem primerljive. Primerjali so cene jajc, jogurta, mleka, moke in oljčnega olja in ugotovili, da je največja razlika v povprečni ceni jajc, kjer so za ekološko jajce (0,43 evra) odšteli skoraj dvakrat toliko kot za konvencionalno jajce (0,26 evra), medtem ko je  bila povprečna cena ekološkega jogurta za liter (1,99 evra) celo za nekaj centov nižja od cene za konvencionalni jogurt (2,13 evra na liter). Tudi določena ekološka moka se je s ceno precej približala najnižji ceni konvencionalne moke.

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrosnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj