… ne vedo, koliko pesticidov zaužijejo ob tem, če hrana ni ekološko pridelana. Kaj nam bodo torej vlaknine in vitamini – kolikor jih tako pridelana, skorajda 'plastična' hrana sploh vsebuje – če hkrati zaužijemo več pesticidov kot zdravju koristnih snovi? To je potrdila tudi nova raziskava, objavljena v strokovni reviji Environmental Health Perspectives. Gre za prvo raziskavo, ki je pokazala, da je količina zaužitih pesticidov premo sorazmerna s količino zaužitega neekološko pridelanega sadja in zelenjave.

Raziskovalci v ZDA so analizirali prehransko izpostavljenost insekticidom pri skoraj 4500 ljudeh. Gre za pesticide vrste 'organofosfati', ki imajo vrsto grozljivih učinkov na zdravje, še zlasti pri delavcih, ki so tem kemikalijam redno izpostavljeni. Ugotovili so, da je med posamezniki, ki zaužijejo približno enako količino sadja in zelenjave, med tistimi, ki uživajo večinoma ekološko pridelano, so slednji veliko manj izpostavljeni pesticidom kot tisti, ki kupujejo klasično pridelano sadje in zelenjavo, polno pesticidov. Katero sadje in zelenjava sta najbolj izpostavljena pesticidom, si oglejte na tej povezavi.

PREBERITE TUDI: Ekološko pridelana hrana veliko bolj zdrava, koristna in manj škodljiva

Glede na to, koliko in katere hrane je posameznik užival, so raziskovalci pravilno predvideli, ali in koliko pesticidom je izpostavljen. Raziskava, ki je pokazala povezavo med uživanjem hrane in izpostavljenostjo pesticidom ter uživanjem ekološko pridelane hrane in bistveno manjšo izpostavljenostjo pesticidom, je zelo pomembna, saj sedaj ne bo potrebno več jemati vzorcev urina osebam, temveč bodo izpostavljenost ugotovili zgolj na podlagi izpolnjenih vprašalnikov o načinu prehranjevanja.

PREBERITE TUDI: Tole se zgodi, ko začnemo jesti ekološko pridelano hrano

V prihodnosti nameravajo ugotoviti vplive pesticidov na zdravje, med drugim nevrološke in kognitivne rezultate. Glede na dosedanje izsledke raziskav zato strokovnjaki priporočajo, da v največji možni meri uživate ekološko pridelano sadje in zelenjavo – še zlasti tiste, ki 'slovijo' po tem, da so najbolj polne pesticidov.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj