Družinske skrivnosti se rodijo v prepričanju, da bodo varovale posameznika, ostale družinske člane in njihove odnose. V resnici pa so lahko zelo  škodljive, ker z ljudmi ne delimo informacij, do katerih imajo pravico.

Zmotno je prepričanje, da če o nečem molčim, da drugi tega ne bodo zaznali. Ravno tukaj pride do izraza moč odnosov in neverbalne komunikacije. Kljub odsotnosti besed, se prenaša vzdušje zamolčanega, vzdušje prepovedanega, vzdušje sramote, stiske, …

Človeški možgani zaznajo atmosfero in če nimamo besed, s katerimi bi lahko to ubesedili, potem naš nezavedni um odigrava vzdušje in ga skozi čutenja, družinske zgodbe ali dejanja prenaša iz generacije v generacijo. Prikrivanje in zamolčanost v službi skrivnosti prispevata k razjedanju odnosov. V sistemih, kjer je prisotna skrivnost, je stopnja zaupanja nizka, visoka pa je stopnja anksioznosti.

Skrivnost ni nikoli osamljena

Pomembno je vedeti, da se skrivnost ne pojavi sama od sebe in ne obstaja v izolaciji. Vsaka skrivnost živi v zapleteni mreži družinske in družbene zgodovine, v mreži preteklih in trenutnih odnosov, močnih čustev, intenzivnih prepričanj, pomenov in domišljijske prihodnosti.

Življenje izven osrednje družinske skrivnosti lahko vpliva na oblikovanje identitete in obnašanja, ustvarja občutja dvoma vase, odmaknjenosti in sumničavosti in lahko vplivajo na sprejemanje ključnih odločitev, ki so sprejete brez zadostnih informacij.
Življenje znotraj osrednje družinske skrivnosti lahko ustvari neprijetno mešanico odgovornosti, moči, strahu, zaščitništva, sramu, bremena in strahu.

Svoje prispeva ima tudi to, ali smo mi ustvarili skrivnost ali smo le njen varuh, ali jo varujemo prostovoljno ali pod grožnjo ali nezavedno.

PREBERITE TUDI: Stili navezanosti: kako lahko navezanost v otroštvu vpliva na partnersko navezanost

Družina Fonda

Skrivnosti so pomembne zato, ker bi lahko razkritje tistim, ki se niso pripravljeni soočiti z informacijami, povzročilo traumo. Ko je mama od Petra in Jane Fonde naredila samomor, je celotna skupnost sodelovala pri tem, da otroka za to nista izvedela. Oče Henry naj ne bi z njima nikoli, tudi ko sta bila že odrasla, govoril o ženinem samomoru. Jane je izvedela, da je mama storila samomor 6 mesecev kasneje v neki reviji. Peter je šele 5 let po mamini smrti izvedel, kako je umrla. Še 10 let kasneje je izvedel, da je to storila v psihiatrični bolnici. Kmalu po ženini smrti se je Henry Fonda ponovno poročil. Medtem, ko je bil na medenih tednih, se je Peter Fonda ‘po nesreči’ ustrelil v trebuh in skoraj umrl. Tukaj gre le za izsek iz življenja Henrya Fonde, da vidimo, kako lahko skrivnosti ohromijo življenje posameznika, če nima vseh informacij, ki mu pripadajo.

Skrivnosti oblikujejo, omogočajo ali ovirajo možnosti, da se povežemo tako znotraj kot zunaj družine. Odločitev, da ustvarimo in čuvamo skrivnost, ima globoke in zapletene korenine. Čeprav je mogoče enostavno razložiti, da imamo skrivnosti, ker se nečesa sramujemo ali ker se bojimo soočiti s stvarmi, se razrešitev kompleksnosti nahaja v naslavljanju izvora in razrešitve občutij, ki so povezane s čuvanjem skrivnosti kot sta sram in strah.  Vsaka skrivnost lahko hromi naš občutek jaza ter naš položaj v odnosu do drugih. Kadar živimo izven kroga skrivnosti, zahteva ta izoliranost visoko ceno: pomanjkanje ključnih informacij hromi našo sposobnost, da bi sprejeli celostne in pretehtane odločitve.

PREBERITE TUDI: Osamljenost ubija

Življenjske prelomnice

Skrivnosti se lahko pojavijo in razkrijejo kadarkoli, vendar se številne pojavijo ali razkrijejo v obdobjih, ko prihaja do intenzivnih sprememb v odnosih, pa naj gre za poroke, ločitve, rojstvo otroka, odhod od doma ali smrt.  Skrivnosti, ki so ustvarjene v takšnem obdobju, lahko zaustavijo naraven razvojni proces. Odnosi, ki bi sicer rastli in se spreminjali, zamrznejo v času, prisotnost skrivnosti ljudi zadrži na mestu. Tako skrivnost prinese zmedo, čeprav ljudje mislijo, da bo v pomagala.

Skrivnost – zasebnost

Ob tem je potrebno tudi razjasniti razliko med skrivnostnostjo in zasebnostjo, saj se bistveno razlikujeta. Skrivanje in prikrivanje sta osrednji značilnosti skrivnosti, ne velja pa to za zasebnost. Zasebnost nima vpliva na naše fizično in čustveno zdravje. Skrivnosti nas ponavadi navdajajo s sramom, medtem, ko nas privatne stvari ne. Če omejevanje informacij vpliva na življenjske odločitve druge osebe ter njeno zmožnost odločanja in njeno dobro počutje, potem pomeni, da gre za prikrivanje in ohranjanje skrivnosti.

PREBERITE TUDI: Ljubosumje

Vrste skrivnosti

 • NUJNE skrivnosti – potrebno jih je spoštovati.
  Primer: žena, ki jo mož pretepa načrtuje odhod z otroci v varno hišo.
 • SLADKE skrivnosti – omejene v času in za dobro drugega; zabava za rojstni dan, darilo, …

Težavne skrivnosti

 • STRUPENE skrivnosti
  Dolgotrajne, s časom zastrupljajo odnose in dobro počutje družinskih članov.
 • NEVARNE skrivnosti
  Kot so npr. zasvojenosti, načrtovanje umora ali samomora. Zahtevajo takojšen odziv.

Razkritje skrivnosti je šele pol poti

Kljub zavedanju, da skrivnosti razjedajo naše odnose, se moramo razkrivanja lotiti zrelo in premišljeno. Odločitev za razkritje skrivnosti zahteva:

 • dober premislek;
 • pogled vase;
 • vizualizacijo prihodnjih odnosov, kjer je bila skrivnost razkrita;
 • zavest o kompleksnosti odnosov;
 • skrivnosti je potrebno razkriti z empatijo in spoštovanjem – tak način lahko prinese nov občutek za integriteto (celovitost);
 • prinese informacije, ki v resnici pripadajo tudi drugemu;
 • na novo odpre odnos, ki se je dušil v tišini.

PREBERITE TUDI: Naučite se imeti radi sami sebe

Ko skrivnost v družini razkrijemo, pomeni, da nova informacija vstopi v že obstoječe okolje. Zato se odnosi zamajejo za nekaj časa, dokler znanje ne premaga neznanja in dokler glas in ubesedenost ne nadomestita tišine. Vedeti moramo, da nekateri ne bodo želeli ali zmogli sprejeti novih informacij in se moramo pripraviti za primer, da nas bodo obtožili laganja ali manipuliranja.

Terapevt je v določenem obdobju lahko varuh skrivnosti, vendar prvo in končno razkritje skrivnosti ne sme ostati v terapevtskem prostoru. Zaupanje skrivnosti terapevtu je le prvi korak v raziskovanju posledic, ki jih bo razkritje imelo, ko bo klient skrivnost zaupal drugim.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj