Sliva – priljubljen poletni sadež ima mnogo dobrih učinkov. Sočne, dišeče in sladke, prijetnega vonja in barve so slive polne mineralov in vitaminov. So nizkokalorične, osvežilne in dajo nam energijo. Ker jih imamo običajno obilo in to tik pred nosom, so za moderno dobo morda premalo eksotične, in zato premalo cenjene, dejstvo pa je, da so izjemno hranljive in zdrave.

PREBERITE TUDI: Antioksidanti: zakaj jih potrebujemo?

So odličen vir vitaminov

Vsebujejo vitamine B, C, E in K. Zaradi vsebnosti teh vitaminov slive krepijo odpornost organizma, ohranjajo zdravje mišic in kosti, kože, zob in dlesni. Pomagajo pri absorbciji železa.

So odličen vir mineralov

Vsebujejo baker, kalij, magnezij in železo, ki pomagajo nadzirati krvni tlak in pripomorejo k zdravju srca.

Vsebujejo veliko antioksidantov

Antioksidanti pomagajo v borbi proti prostim radikalom, preprečujejo prezgodnje staranje in delujejo protivnetno.

Vsebujejo tudi veliko vlaknin

Vlaknine urejajo prebavni trakt, ki zato deluje bolje in vlaknine v slivah pomagajo tudi proti zaptrju. Slive vsebujejo malo kalorij in so brez nasičenih maščob, pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov in tako preprečujejo prekomerno telesno težo.

Slive zaradi svojih lastnosti lepo delujejo na kožo in lase

Snovi v slivah upočasnjujejo staranje (preprečujejo nastajanje gub), pripomorejo k večji elastičnosti kože. Ščitijo tudi pred rakavimi obolenji

Odpravljajo depresijo in ščitijo možgane

Ker vsebujejo veliko fitohranil, ščitijo možgane in izboljšujejo počutje. Preprečujejo namreč poškodbe možganskih celic in izboljšujejo spomin.

Čeprav so slive izredno hranljive, pa jih le ne pojejte jih preveč, da se izgonete krčem v trebuhu, težavam v črevesju in vetrovom. Slive je najbolje jesti sveže (v marmeladah in kompotih dodajamo preveč sladkorja), dobre pa so tudi suhe slive ; te namreč vsebujejo več antioksidantov kot sveže.

PREBERITE TUDI: 11 živil, ki naravno odstranijo toksine iz telesa

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj