Zato se prva skupina žensk pogosto sooča z drugo skupino, ki ne razumejo njihovih težav in jih celo obtožujejo, da pretiravajo. Ženske, ki nimajo bolečin ob menstruaciji, so v resnici prave srečnice, a vendar bi morale bolj razumeti tudi druge, ki se s temi težavami soočajo. Nekatere ženske imajo med menstruacijo namreč tako hude krče, da jim ne pomaga niti proti bolečinska tableta. Bolečina jih ohromi in položi v posteljo.
 
 
Dismenoreja je izraz za boleče menstruacije. Pri tem nimamo v mislih le blagih bolečin ali simptomov predmenstrualnega sindroma, temveč hude menstrualne krče, pri katerih ženske doživljajo pravi pekel in žensko povsem onemogočijo. Bolečina se pojavi, ko se maternica krči, v času menstruacije pa je to daljše in pogostejše kot v ostalih dneh menstruacijskega cikla. Bolečine, ki so posledica primarne dismenoreje, običajno izginejo po prvem porodu in z leti.
 

PREBERITE TUDI: Vse, kar ste doslej mislili o menstruaciji … je narobe

Boleči menstruaciji rečejo tudi porod v malem, saj nastaja večja količina hormonov prostaglandinov, ki se pojavljajo tudi pri porodu in povzročajo izjemno boleče krče, ki spominjajo na porodne bolečine. Strokovnjaki menijo, da močni krči maternice povzročijo stisnjenje žil maternice. Zaradi stisnjenih žil pride v tem predelu do pomanjkanja kisika v tkivu in posledično do bolečine  in občutljivosti v predelu male medenice, ki se širi v zgornji del stegen in križ. Prisotne so tudi prebavne težave, glavobol, slabost, potenje in bruhanje ter pogosto odvajanje vode.
 

Dismenoreja se loči na primarno in sekundarno menstruacijo.

Primarna dismenoreja se običajno pojavi že ob prvi menstruaciji, sekundarna pa se pojavi v kasnejšem življenjskem obdobju kot posledica nepravilnosti na rodilih. Pri primarni torej ni določenega vzroka, zakaj se ta pojavi, medtem, ko je pri sekundarni lahko vzrok bolezen ali ginekološke nepravilnosti, miomi ali vnetja. 
Sekundarna dismenoreja je pogostejša v poznejšem obdobju, običajno med 20 in 30. letom starosti, pogosteje tudi po 30. letu starosti. Tu je potrebno ugotoviti vzrok in ga ustrezno obravnavati. Pri sekundarni dismenoreji slabosti, bruhanja in driske ni. Je boleča menstruacija, bolečina je prisotna nekaj dni, pogosto ženske bolečino občutijo tudi med spolnimi odnosi, v nekaterih primerih pri odvajanju blata in urina. Najpogostejši vzrok bolečin sekundarne dismenoreje je endometrioza.
 
Endometrioza je pojav, ko se maternična sluznica pojavi izven maternice. Če se le-ta začne razraščati, je to lahko velik zdravstven problem, ki se ga rešuje z različnimi posegi ter kontracepcijskimi tabletami. Pojavi se pri okoli 30 % neplodnih žensk. Endometrioza povzroča hude bolečine in neplodnost. Za zdaj je vzrok za nastanek endometrioze še neznanka, za katero je možnih več teorij. Za endometriozo lahko zbolijo vse ženske v rodnem obdobju (od prve menstruacije do menopavze), ne glede na starost.
 

PREBERITE TUDI: Zanositev: kateri dejavniki vplivajo?

Lajšanje bolečin

Blago dismenorejo pogosto olajšajo tablete proti bolečinam, z začetkom jemanja dan pred menstruacijo ali vsaj takoj ob začetku krvavitev ali simptomov.
Kdaj se prične s terapijo, je ključno za učinek, saj se tako prepreči nastanek prostaglandinov in s tem težav.

Bolečino lahko olajšamo tudi s prehrano. Izogibajte se naslednjim izdelkom, ki vplivajo na nastanek hormona, ki poveča bolečine:

  • sladkor;
  • bela moka;
  • rdeče meso;
  • mleko in mlečni izdelki.
V času, ko trpite za bolečinami, vam lahko pomaga tudi joga, masaža, počitek, čaji in izogibanje stresu. Pomagalo bo tudi sproščanje s toplim termoforjem. Če je možno, poskusi tudi z gibanjem, ki skrbi za povečan pretok krvi in boljše počutje.
 

PREBERITE TUDI: 6 stvari, ki vam jih o vašem zdravju sporoča barva vaše menstrualne krvi

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj