Zdrava prehrana je temelj, s katerim ohranjamo zdravje ali ga celo vračamo, torej odpravljamo bolezni. Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo, a bistvo je, da se večino časa prehranjujemo zdravo in zmerno.

Obstaja skorajda nešteto diet, a diete – vsaj pod pojmom, kot si to predstavlja večina ljudi; torej nekaj, česar se držimo začasno, nato pa se vrnemo a stara pota – ne delujejo. Le kako bomo ohranili vitko in lepo postavo, če se bomo ponovno začeli prehranjevati neustrezno?

Zato je bistveno, da se pojem ‘dieta’ razlaga kot način prehranjevanje – torej nekaj, česar se držimo dolgoročno. Če želimo dolgoročne, torej trajne rezultate.

V zadnjem času je tako zaslediti ‘dieto’, torej način prehranjevanja, ki so jo poimenovali dieta 131. Za kaj gre?

Kombinacija več diet

Dieta 131 je 12-tedenski virtualni trening oz. program, ki ga je pripravila fitnes podjetnica Chalene Johnson in kombinira makro dieto; ketonsko dieto, prekinitveni post in ločevalno dieto – vse v določenih fazah.

PREBERITE TUDI: Ketonska dieta – ko vse ostalo odpove

Kaj je temelj diete?

Predvsem je bistvo diete 131, da spodbuja zdravo prehranjevanje: torej ekološko pridelano hrano; živali ekološke proste reje; zdrave maščobe ter predvsem ogromno zelenjave.

Izogibati pa se je treba hrane, ki povzroča vnetne procese v telesu in tako vodi v bolezni. Sem sodijo sladkor; komercialno mleko in mlečni izdelki; gluten in vse, kar ga vsebuje; ter, jasno, predelana (procesirana) hrana ali ‘junk’. Tudi alkoholu se je treba izogibati.

Sicer pa je bistvo diete, da se jo prilagodi vsakemu posamezniku glede na njegove cilje.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali ‘intermittent fasting’

Ali ima dieta 131 tudi kakšne negativne plati?

Ali ima tudi kakšne negativne plati? Praktično ne, le da jo je treba plačati, če želite iti res po programu in imeti tudi dostop do receptov in podpornih skupin.

Ali jo je priporočljivo preizkusiti?

Glede na to, da dieta 131 temelji na preverjeno učinkoviti in super zdravi ketonski dieti in ekološki prehrani v kombinaciji s še bolj zdravim prekinitvenim postom, vsekakor. Sploh ker odsvetuje nezdravo prehrano. Skratka, z dieto 131 ne morete zgrešiti.

PREBERITE TUDI: Z zelenjavo do vitkosti in zdravja!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj