Ustavno pobudo podprlo skoraj 7000 staršev

Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je na ‘črno sredo’ ukazalo šolam, daj pričnejo striktno izvajati določbe zadnjih odlokov za omejevanje t.i. bolezni covid-19. Mnogi starši se s takim ravnanjem ne strinjajo in ga, najverjetneje upravičeno, označujejo kot neustavnega in nezakonitega. Pobuda za ustavno presojo Odloka z dne 11. 11. 2021 bo vložena danes in bo zahtevala prednostno obravnavo. Pobudnik pobude je Iniciativa staršev za zaščito otrok.

Ustavna presoja

“Dragi starši, osnovnošolcev, srednješolcev in tudi vrtčevskih otrok, ki boste tudi “prišli na vrsto”. Že prej je šlo zares, a zdaj čutimo to vsi. Tisti, ki želite preveriti, ali so odloki zakoniti in ustavni, se nam lahko pridružite in podprete pobudo za presojo ustavnosti in zadržanje na Upravnem sodišču.” Tako je v uvodu peticije Ustavna presoja in zadržanje odloka državljane v imenu Civilne iniciative staršev za pravice otrok nagovorili predstavniki iniciative pod danes vloženo ustavno presojo zadnjega vladnega odloka. V dobrih dveh dneh je peticijo podpisalo več kot 6.800 državljanov, podpisi pa še vedno prihajajo, kar kaže na dejstvo, da tisti, ki so prepričani, da ta in drugi tovrstni odloki grobo kršijo v Ustavi zapisane pravice državljanov in seveda tudi druge zakone še zdaleč niso tako osamljeni.

Ukrepi, ki še posebej v primerjavi s švedskim modelom očitno dajejo porazne rezultate, jemljejo ljudem dostojanstvo, enakost, svobodo. Spoštovanje osebnosti je v zadnjem letu in pol tako že pozabljeno, za posege nad otroci, ki bi jih še nedavno z ogorčenjem opisali kot mučenje, pa sedaj mnogi starši zamahnejo z roko rekoč, “saj morajo to tako početi vsi, zaradi domnevne “varnosti'”.

Duševna zloraba otrok

Posebej boleče je dejstvo, da so v primeru zadnjega odloka oškodovani najmlajši. Četudi jim Ustava v 56. členu zagotavlja posebno varstvo pred vsakršnim izkoriščanjem in zlorabljanjem, se pred očmi celotne družbe dogaja verjetno najhujša duševna zloraba šolarjev v zadnjih desetletjih. Stiske otrok, ki ostanejo pred zaprtimi vrati šol ali pa so razporejeni v izolacijske sobe, so nepredstavljive. O stiski otroka, ki pred petindvajsetimi sošolci edini na svojem testu zagleda dve črtici, je bolje ne razmišljati. Solze, strah, ponižanje, osamljenost.

Ministrstvo pa preko svojih vazalov, ravnateljev in ravnateljic, prepričuje, da je to zakonito. Četudi bi bilo v državi razglašeno vojno ali izredno stanje, bi lahko v Ustavi določene človekove pravice in temeljne svoboščine, le začasno omejili. A v Sloveniji ni razglašeno niti vojno niti izredno stanje. Marsikdo ob medijskem obstreljevanju s številom t.i. okuženih spregleda tudi dejstvo, da tudi epidemija ni razglašena. Tako je ravnanje, ko se otrokom vstop v šole pogojuje s trikrattedenskim preverjanjem PCT pogoja in neprestano uporabo zaščitnih mask, praktično nedoumljivo.

Črna sreda. Dan, ko s(m)o jokali vsi.

Ta teden smo torej v Sloveniji dočakali novo prelomnico. Črno sredo. Dan, ko so jokali otroci, ker niso smeli med svoje sošolce. Dan, ko so jokali starši, ker so videli trpeti svoje otroke. Dan, ko so jokali učitelji, ker so njihovi razredi razpadli in ker so čutili, da to ni prav, a zaradi neznosnih pritiskov niso imeli moči, da bi se uprli. Dan, ko so jokali ravnatelji, ker so vedeli, da kršijo zakone in diskriminirajo učence.

Tega dne so ponekod šolarje pri vhodu v šolo pričakali varnostniki, drugje učitelji in ravnatelji, ki so preverjali, ali imajo otroci podpisano “soglasje”, ponekod celo policija. Šole so soglasje, s katerim se odgovornost za vse kršitve otrokovih pravic, pa tudi za morebitne zdravstvene posledice, z izsiljevanjem, da bodo otroke ob ne-podpisu soglasja za testiranje morali šolati doma, za kar mnogi nimajo možnosti, prevalile na starše. Brez podpisanega soglasja otrok mnogokrat sploh ni smel vstopiti v šolo. Če pa že, so ga marsikje zaprli v posebno sobo, stran od njegovih sošolcev in učiteljev.

V sramu ali ne, s solzami v očeh ali ne – izvrševalci zavržnega odloka so gledali stran in najšibkejšim začeli kratiti temeljne človekove pravice. Znano je, da so bili v zadnjem letu in pol vsi odloki, ki so bili vloženi v presojo Ustavnemu sodišču in o katerih je le to razsojalo, prepoznani kot neustavni. Glede na to, da v tem obdobju bistvenih sprememb v slovenski zakonodaji ni bilo, je realno pričakovati, da bo tako tudi v primeru presoje ustavnosti zadnjega odloka. Vprašanje je le, koliko nepopravljive škode na duševnem in fizičnem zdravju otrok bo nastalo v času do odločitve Ustavnih sodnikov.

Pobudo lahko podpišete TUKAJ.
Iniciativa staršev za zaščito otrok.

PREBERITE TUDI: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj