Zveza prijateljev mladine Slovenije si močno prizadeva za vzpostavitev enakopravne vloge otrok in mladostnikov v družbi ter spodbuja k aktivnemu državljanstvu. Zavedamo se, koliko truda je potrebnega za vzpostavitev okolja, v katerem mladi želijo spregovoriti in biti slišani, zato ostro obsojamo trenutne dogodke v povezavi s protestom mariborskih dijakov.

Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije: “Namesto da bi krepili glas mladih, ki imajo pravico povedati svoje mnenje, jim izdajamo plačilne naloge in obdolžilne predloge, kar je nesprejemljivo in v nasprotju z vsemi standardi, ki obstajajo v razviti Evropi. Pozivam k zdravemu razumu, odstopu od teh postopkov in tudi k razumevanju vloge mladih in njihovega glasu. Če mladi ne smejo povedati svojega mnenja na dostojen način, kar se je v mariborskem primeru zagotovo zgodilo, če jih tudi vodilni v državi ne slišijo in zatirajo njihov glas, je to slabo za vse nas.”

Vsakdo ima pravico do svobode izražanja, kar zapoveduje Ustava RS, ki je akt z najvišjo pravno močjo.

Kaznovanje zaradi pravice do svobode izražanja pomeni kršitev 13. člena Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah (KOP), ki govori o tem, da ima vsaka oseba, mlajša od 18 let, pravico do svobode izražanja ne glede na meje v ustni, pisni, tiskani ali umetniški obliki ali na drug način po otrokovi izbiri.
Prav tako gre za kršitev 12. člena KOP, ki govori o spoštovanju mnenj otrok oziroma participaciji otrok v družbi.

Ravnanje države jasno kaže na neupoštevanje ter nespoštovanje mnenja dijakov in dijakinj, ki so protestirali. Tudi na njihovo ne-participacijo, ko se je odločalo o vrnitvi v šolo. Opozarjamo, da je v že tako negotovih in napetih časih na naših otrocih in mladih veliko breme, tovrstni dogodki pa stiske zgolj poglabljajo.

Državo in vse pristojne pozivamo k ustavitvi trenutnih postopkov zoper mariborske dijake in dijakinje, saj so osnovani na posegu v otrokove pravice.

Glas naših otrok mora biti slišan, ker kot radi pravimo, so naša prihodnost in gradijo svet, v katerem želijo živeti.

PREBERITE TUDI: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj