Raziskave pa so že večkrat pokazale, da češnje ponujajo mnogo več kot le uživanjem v dobrem okusu; imajo namreč tudi izjemen pozitiven vpliv na zdravje – in sicer zmanjšujejo nevarnost za nastanek bolezni srca in diabetesa, znižujejo holesterol in trigliceride ter celo preprečujejo rejenje.

Podgane, ki so bile vzgojene tako, da so bile nagnjene k boleznim srca, diabetesu, visokemu krvnemu tlaku, visokemu holesterolu in slabo toleranco na glukozo, so razdelili na dve skupini, pri čemer je ena prejemala češnjev prah, druga ne. Tiste, ki so jim v sicer zelo nezdravo, mastno prehrano dodajali češnjev prah, se niso toliko zredile kot podgane, ki niso prejemale češnjevega prahu.

Prav tako je preiskava krvi pokazala, da se v njihovih telesih odvija manj vnetnih procesov, ki vodijo v nastanek bolezni srca in sladkorne bolezni, imele pa so tudi precej nižje vrednosti slabega holesterola in trigliceridov ter precej manj oksidativnega stresa v telesu.

Raziskovalci so ob koncu raziskave navdušeno povedali, da so rezultati raziskave zelo vzpodbudni, še zlasti glede na dosedanje poznavanje povezanosti vnetnih procesov v telesu, lipidi v krvi, debelosti, boleznimi srca in diabetesa: “Dejstvo, da so se vse postavke izboljšale kljub temu, da je šlo za živali, ki so bile nagnjene k tovrstnim boleznim, je še posebej zanimivo.”

Ugotovitve pa je potrdila tudi raziskava, opravljena na ljudeh; ta je pokazala, da je uživanje temnih sadežev, kakršen so npr. češnje, povezano z zmanjšano stopnjo umrljivosti zaradi kardiovaskularnih bolezni in koronarne srčne bolezni. Povezava med uživanjem češnjevega prahu in močnim zmanjšanjem nevarnosti za kardiovaskularne bolezni, diabetes, rejenje in holesterol tako jasno kaže pozitiven vpliv antioksidativnih sestavin na človekovo zdravje.

Ker pa so češnje na voljo le relativno kratek čas, jih lahko tekom celega leta uživate v obliki naravnega prehranskega dopolnila.

Češnje pa pomagajo tudi pri hitrejšem okrevanju po športnih aktivnostih.

4 KOMENTARJI

  1. Čeprav…dodatnih endorfinov, ki jih spremlja občutek, ko ješ češnje, pa tele kapsule vseeno ne morejo nadomestit, žal…:)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj