Obstaja veliko načinov uporabe kurkume kot zdravila, med katerimi je čaj iz kurkume najbolj priljubljen in najučinkovitejši. V tem članku boste vedeli o različnih koristih čaja iz kurkume za zdravje in o tem, kako pripraviti čaj iz kurkume, da kar najbolje izkoristite zdravilne lastnosti te rumene začimbe.

Zdravilne lastnosti čaja

1. Kurkumin čaj za hujšanje

Pospešuje telesni metabolizem in pomaga hitreje k izgorevanju maščob, kar ima za posledico hitro in varno izgubo teže.

2. Kurkumin čaj proti vnetju

Kurkuma ima protivnetne lastnosti, ki so lahko zelo učinkovite pri usmerjanju vnetnega delovanja adipokinov (snovi, ki so odgovorne za vnetje) in tako zmanjšajo vnetje.

3. Čaj iz kurkume za prehlad, kašelj in vneto grlo

Kurkumin, ki je prisoten v kurkumi, ima antibakterijske in protivirusne lastnosti, ki pomagajo pri zdravljenju kašlja, prehlada in vnetja grla. Njegove protivnetne lastnosti pomagajo lajšati zastoj v prsih, ki se razvije zaradi kroničnega kašlja.

4. Kurkumin čaj proti aknam

Antioksidativno in protivnetno delovanje kurkume pomaga pri zdravljenju aken z ubijanjem bakterij, ki povzročajo vnetja in z odstranjevanjem odvečnega olja s kože.

5. Čaj proti raku

Raziskovalci so ugotovili, da ima kurkumin naravne antibakterijske, radioprotektivne, kemopreventivne in kemoprotektivne lastnosti, ki pomagajo pri zdravljenju raka. Kurkumin deluje na več molekularnih tarč, da uniči rakave celice in ustavi rast celic, ki se nadalje razvijejo v raka.

6. Kurkumin čaj proti diabetesu

Kurkuma je naravno antihiperglikemično sredstvo, ki pomaga pri zniževanju visoke ravni sladkorja v krvi ter uravnoteženju glukoze in insulina v krvi pri diabetesu.

7. Kurkumin čaj proti menstrualnim krčem

Čaj iz kurkume uravnava menstrualni ciklus in normalizira pretok. Kurzumidno delovanje proti krčem zmanjša resnost menstrualnih krčev, njegovo gastroprotektivno delovanje pa pomaga ublažiti želodčne simptome, ki se pojavijo med ali pred menstrualnimi cikli.

8. Kurkumin čaj za čiščenje jeter

Kurkumin, prisoten v kurkumi, proizvaja več LDL receptorjev, ki pomagajo pri čiščenju holesterola iz jeter. Prav tako odstranjuje toksine in se spopada z odvečnim alkoholom v jetrih.

Kako ga pripravimo?

Sestavine:

  • ½ skodelice vode
  • ½ žlička kurkume v prahu
  • ½ skodelica kokosovega mleka
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica kokosovega olja

Postopek:

Zavremo vodo in ji dodamo kurkumo. Kuhajte pri nizki temperaturi 10-12 minut. Dodajte kokosovo olje, kokosovo mleko in med. Pijte požirek za požirkom tik pred spanjem.

PREBERITE TUDI: Preprost, slasten in zdrav smoothie s kurkumo: recept št. 5

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj