Neverjetne koristi berberina, ki jih morate poznati

Kitajski zdravniki že več stoletij uporabljajo berberin. Berberin je snov, ki jo najdemo v različnih rastlinah, npr. zlata rozga. Med njegove učinke spadajo pomoč pri hujšanju, spodbujanje normalne ravni sladkorja v krvi in uravnavanje holesterola.
A to še zdaleč ni vse.

Indijanci so berberin uporabljali tudi kot ustno vodo in mazilo za lokalno uporabo predvsem pri težavah v ustni votlini, kot so razne razjede. Ta močna rastlinska snov odvrača škodljive organizme, blaži vnetja in ima antioksidativno delovanje. Toda ali ste vedeli, da jo uporablja še danes in to čedalje pogosteje in za več tegob?

Kaj je berberin?

Berberin je naravna snov, ki jo najdemo v različnih rastlinah, med drugim v oregonskem grozdju, zlati rozgi, zlati nitki in bršljanu. Vse te rastline so iz rodu Berberis. Te rastline rastejo divje po vsem svetu, čeprav jih mnogi sadijo tudi kot okrasne rastline. Zaradi živahne rumene barve so ljudje korenine in stebla tradicionalno zmleli za izdelavo barvila, pa tudi naravnega zdravila.

Zaradi svojih antioksidativnih in antibakterijskih lastnosti je priljubljeno – in učinkovito – prehransko dopolnilo, ki pomaga ohraniti ali celo vrniti zdravje. Prehranska dopolnila z berberinom so na voljo v obliki tablet, kapsul ali tekočega izvlečka. Berberin je alkaloid, spojina iz ogljika in dušika, ki ima pomembne fiziološke učinke na telo. Njegove neverjetne koristi so podrjene z novimi in novimi raziskavami.

12 glavnih zdravilnih učinkov berberina

V nadaljevanju najdete nekaj najpogostejših načinov uporabe berberina.

1. Pomaga pri hujšanju

Če se morate znebiti odvečnih kilogramov, vam berberin lahko pomaga. Čeprav ni nadomestilo za zdravo prehrano, postenje in telesno vadbo, pa lahko berberin dejansko pospeši hujšanje. Berberin ne pospešuje le presnove, temveč tudi pospešuje izgubo telesne maščobe.

Debeli posamezniki, ki so 12 tednov jemali berberin trikrat na dan, so shujšali – vsak približno pet kilogramov. Uživanje berberina lahko skrči maščobne celice za vedno, tudi takrat, ko se ne prehranjujete najbolj zdravo. Če pa se in poleg še telovadite in se postite, pa boste dosegli še boljše rezultate in hitreje!

2. Podpira normalno raven sladkorja v krvi

Berberin uravnava količino sladkorja v krvi. Vzdrževanje stabilne ravni glukoze v krvi je najboljše za dobro zdravje, stabilno energijo in zdravo telesno težo. To ne velja le za milijone Američanov, ki so si zaradi nezdrave prehrane pridelali sladkorno bolezen tipa 2, temveč za vse ljudi. Uživanje berberina trikrat na dan tri mesece lahko pomaga uravnovesiti krvni sladkor.

3. Krepi imunski sistem

Zdravniki tradicionalne kitajske medicine že dolgo uporabljajo berberin za pomoč pri okužbah, zlasti prebavil. Ta snov lahko zaradi svojih naravnih antibakterijskih lastnosti odvrača škodljive organizme v telesu. To pomeni, da lahko berberin okrepi vaš imunski sistem.

Raziskovalci so ugotovili, da berberin nekaterim škodljivim bakterijam preprečuje tvorbo biofilma, lepljive snovi, ki jih ščiti. Bakterije potrebujejo do 24 ur, da ustvarijo biofilme, zato lahko vsakodnevno uživanje berberina pomaga vašemu imunskemu sistemu pri odganjanju teh škodljivih organizmov.

4. Pomaga pri razjedah in zdravju ustne votline

V preteklosti so ameriški domorodci uporabljali zlati koren, ki vsebuje berberin, za pomoč pri draženju v ustih in nosu. Danes ljudje še vedno uporabljajo berberin za zdravje ustne votline, vključno z razjedami, zaradi katerih je lahko zelo neprijetno jesti ali piti.

5. S svojimi z antioksidativnimi lastnostmi nevtralizira proste radikale

Berberin ima antioksidativne lastnosti, kar pomeni, da pomaga zmanjševati škodo, ki jo prosti radikali povzročajo celicam. Ko prosti radikali poškodujejo vaše celice, povzročijo staranje in razne bolezni. Proces je podoben tistemu, ki se zgodi s sveže odrezanim jabolkom, ko je izpostavljeno zraku: zaradi kisika postane rjavo.

Berberin aktivira encim v celicah, ki se imenuje AMP-aktivirana proteinska kinaza (AMPK). AMPK upočasni nastajanje prostih maščobnih kislin, ki so vrste prostih radikalov, in tako upočasni oksidativni stres v telesu.

6. Blaži črevesna vnetja in težave

Berberin ima protivnetne lastnosti, kar pomeni, da zmanjšuje rdečico in otekanje po vsem telesu. Črevesne bolezni, kot sta kolitis in Crohnova bolezen, povzročajo veliko vnetij. Pri takšnih avtoimunskih boleznih vaše telo napada lastne celice. Berberin lahko zmanjša sproščanje pro-vnetnih citokinov v telesu. To zmanjša rdečico in oteklino ter okrepi imunski sistem.

Zdravje prebavil pomembno vpliva na vaše splošno dobro počutje, ki lahko zajema od manjših prebavnih težav do hudih težav z depresijo in anksioznostjo in sindroma prepustnega črevesja. Pravzaprav ima vaša črevesna mikrobiota odločilen vpliv na vaše duševno in telesno zdravje – že Sokrat je vedel: “Vse bolezni se začnejo v črevesju.”

Čeprav lahko kakovosten probiotik hitro izboljša zdravje črevesja, velja razmisliti tudi o berberinu. To snov ljudje že stoletja uporabljajo za pomoč pri prebavnih težavah. Berberin tako lahko na primer pomaga pri diareji, saj se bori proti nekaterim okužbam želodca, ki jih povzroča E. coli. Ko so ljudje trikrat na dan vzeli 150 mg berberina HCL, jim je to pomagalo zmanjšati diarejo.

7. Uravnoveša holesterol in pomaga pri zdravju srca

Antioksidativne in protivnetne lastnosti berberina lahko krepijo zdravje srca. Berberin spodbuja normalno raven holesterola in trigliceridov. Trigliceridi so maščobe, ki jih telo proizvaja iz zaužite hrane.

8. Blaži PCOS

PCOS ali sindrom policističnih jajčnikov je neprijetno stanje, ki prizadene številne ženske. Pri osebah s PCOS hormonsko neravnovesje povzroči nastanek cist na jajčnikih. Dokazi kažejo, da berberin izboljšuje stanje PCOS, saj spodbuja zdravo raven sladkorja v krvi.

Ženske s PCOS in neplodnostjo, ki so tri mesece jemale berberin, so imele bolj uravnotežene ravni hormonov. Poleg tega jim je berberin pomagal uravnovesiti krvni sladkor in celo izboljšal rezultate nosečnosti.

9. Pomaga pri tesnobi in depresiji

Berberin pozitivno vpliva na razpoloženje. Ne le, da dvigne razpoloženje, temveč pomaga tudi, da se počutite mirnejši, srečnejši in manj zaprti vase. Berberin spodbuja nastajanje možganskih kemikalij, kot sta serotonin in dopamin, kar je verjetno vzrok za njegove antidepresivne učinke.

10. Krepi spomin in učenje

S staranjem se lahko naše spominske in učne sposobnosti spremenijo, vendar lahko jemanje prehranskih dopolnil, kot je berberin, spodbuja normalne procese staranja možganov. Z drugimi besedami, ima nootropne učinke. Po nekaterih podatkih lahko tudi ščiti možgane pred nevrodegenerativnimi obolenji. Eden od načinov, kako berberin pomaga živčnemu sistemu ostati zdrav, je spodbujanje zdrave, normalne ravni vnetja.

11. Skrbi za zaščito jeter

Berberin pa ni namenjen le srcu, črevesju in možganom, temveč lahko ščiti tudi vaša jetra. Ker spodbuja normalno raven maščob v krvi, berberin preprečuje kopičenje maščob v jetrih. Raziskave kažejo, da pomaga ljudem z alkoholno in nealkoholno boleznijo zamaščenih jeter, ki sta znana vzroka kopičenja maščob v jetrih.

12. Uravnava krvni tlak

Berberin lahko zmanjša tudi visok krvni tlak.

Kaj si velja zapomniti?

Berberin je naravna snov, ki se nahaja v rastlinah iz rodu Berberis, vključno z zlato rozgo in oregonskim grozdjem. Prehranska dopolnila z berberinom so najpogosteje na voljo v obliki tablet in kapsul in kljub neverjetnim zdravilnim učinkom praktično nima negativnih stranskih učinkov. Nekateri strokovnjaki so ga poimenovali kar ‘nova kurkuma’.

Berberin ima antioksidativne, protivnetne in antibakterijske lastnosti in pomaga pri hujšanju, sladkorni bolezni, okužbah, razjedah in PCOS. Ne le to, lahko spodbuja normalno raven trigliceridov in sladkorja v krvi ter krepi zdravje jeter, možganov in črevesja. Berberin lahko pomaga odpraviti anksioznost in depresijo ter izboljša spomin in učenje.

PREBERITE TUDI: Spoznajte adaptogeno zelišče, ki bi ga danes morali uživati vsi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj