… motijo delovanje hormonov, poškodbe in povzročijo mutacije celic ter povečujejo možnosti za nastanek raka. Raje poiščite kreme, ki vsebujejo titanov dioksid in cinkov oksid, kot aktivni sestavini ter naravna olja; kokosovo, karite maslo in korenčkovo olje.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

Večina nas takoj poseže po kremi za zaščiti pred sončnimi žarki, saj s tem kožo zaščitimo in se ubranimo pred opeklinami. Naučeni smo, da nam bodo sicer škodili UV žarki, ki bodo povzročili raka. Pretirana izpostavljenost soncu je za ljudi s svetlo poltjo brez podlage res škodljiva, a težavo se da rešiti tudi drugače kot le z debelim nanosom sončne kreme. Lahko si omislite slamnik, se zadržujete v senci, še posebej v urah, ko je sonce najmočnejše, in kožo na sonce navajate postopoma. Sončne kreme imajo namreč lahko tudi škodljive učinke.

Motnje hormonskega delovanja

Raziskave so pokazale, da prej omenjene sestavine motijo delovanje hormonskega sistema.

PREBERITE TUDI: Škodljivi UV filtri

Povečujejo rast rakavih celic

Poškodbe, ki jih te kemikalije povzročijo, vplivajo na rast rakavih celic. Genske mutacije lahko vodijo do razvoja raka.

Povečuje tveganje za nastanek raka na dojkah ter kožne tumorje

Benzofenoni lahko vplivajo na estrogen, kar poveča možnosti za nastanek raka na dojkah.

Ali ni ironično, da je ravno tisto, kar naj bi nas zaščitilo, še bolj škodljivo od tistega, pred čemer naj bi nas ščitila? Preverite torej, kakšne kreme uporabljate in se ne izpostavljajte premočnemu soncu. Počasi, postopoma in – predvsem – po pameti!

PREBERITE TUDI: 12 živil, ki pomagajo koži, da se zaščiti pred sončnimi opeklinami

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj