Ko nam prija kaj sladkega, se mnogi raje odločijo za bolj zdrave ‘sladice’, ki ne vsebujejo rafiniranega sladkorja. Sem sodi tudi suho sadje, torej rozine.

Sladkor in kalorije

Polovica skodelice rozin ima približno 217 kalorij in 47 gramov sladkorja. Za primerjavo: 1 pločevinka gazirane pijače ima približno 150 kalorij in 33 gramov sladkorja.

Zato rozine niso ravno nizkokalorična ali nizko-sladkorna poslastica, so pa zaradi drugih snovi, ki jih vsebujejo, in dejstva, da so naravne, neprimerljivo bolj zdrave. Visoke količine sladkorja so precej značilne za suho sadje, zato je ključno, da pazite, koliko rozin pojeste naenkrat, in kako pogosto jih uživate.

Idealne za vzdržljivostne športe

Za vzdržljivostne športnike so rozine odlična alternativa dragim (in pogosto polnim nezdravih snovi) športnim žvečilnim izdelkom in gelom. So hiter vir ogljikovih hidratov in lahko pomagajo izboljšati zmogljivost.

Študija iz leta 2011 je pokazala, da so rozine enako učinkovite kot športni žvečilni bonboni pri izboljšanju zmogljivosti športnikov, ki se ukvarjajo z zmerno do visoko intenzivno vzdržljivostno vadbo.

Vlaknine

Pol skodelice rozin vam bo dalo 3,3 grama vlaknin, kar je približno 10 do 24 odstotkov dnevnih potreb, odvisno od vaše starosti in spola. Vlaknine pomagajo pri prebavi, saj mehčajo in povečujejo težo in velikost blata. Bolj voluminozno blato se lažje odvaja in lahko pomaga preprečiti zaprtje.

Vlaknine pomagajo tudi, da ostanete dlje časa siti, saj upočasnijo praznjenje želodca. Če si prizadevate shujšati, vam lahko uživanje živil z vlakninami pomaga. Vlaknine vplivajo tudi na raven holesterola. Znano je, da vlaknine zmanjšujejo raven “slabega” holesterola nizke gostote lipoproteinov (LDL).

PREBERITE TUDI: Vlaknine imajo pozitiven vpliv na črevesje in prebavo

Železo, kalcij in bor

Rozine so dober vir železa. Pol skodelice rozin vsebuje 1,3 miligrama železa. To je približno 7 odstotkov priporočene dnevne količine za večino odraslih žensk in 16 odstotkov za odrasle moške. Železo je pomembno za tvorbo rdečih krvničk, ki pomagajo prenašati kisik do telesnih celic. Da bi preprečili anemijo zaradi pomanjkanja železa, morate uživati dovolj železa.

Rozine vsebujejo približno 45 miligramov kalcija na 1/2 skodelice. To pomeni približno 4 odstotke vaših dnevnih potreb. Kalcij je bistvenega pomena za zdrave in močne kosti in zobe.

Poleg tega rozine vsebujejo veliko elementa v sledovih, bora. Ta skupaj z vitaminom D in kalcijem skrbi za zdrave kosti in sklepe. Pomemben je tudi pri zdravljenju osteoporoze.

Antioksidanti

Rozine so izjemen vir naravnih snovi, imenovanih fitonutrienti, kot so fenoli in polifenoli. Te vrste hranil se štejejo za antioksidante. Antioksidanti pomagajo odstranjevati proste radikale iz krvi in lahko preprečijo poškodbe celic in DNK. To lahko povzroči bolezni, kot so rak, bolezni srca in možganska kap.

Protimikrobne spojine

V študiji iz leta 2009 je bilo ugotovljeno, da rozine vsebujejo fitokemikalije, ki lahko spodbujajo zdrave zobe in dlesni. Fitokemikalije v rozinah, vključno z oleanolno, linolno in linolensko kislino, se borijo proti bakterijam v ustih, ki povzročajo zobno gnilobo.

Rozine torej vsebujejo veliko antioksidantov in so dober vir vlaknin. Pomagajo lahko pri:

  • lajšanju zaprtja
  • preprečujejo slabokrvnost
  • gradijo in ohranjajo močne kosti
  • zaščititi zobe
  • zmanjšajo tveganje za nastanek raka in bolezni srca.
  • pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca
  • lahko pomagajo pri zdravljenju sladkorne bolezni
  • pomagajo vzdrževati zdrav prebavni sistem
  • pomagajo pri vzdrževanju ustnega zdravja odraslih
  • rozine lahko pripomorejo k nasitnosti

A ker rozine vsebujejo kar nekaj sladkorja, da vam dajo obilico energije, vseeno previdno pri količinah in pogostosti uživanja, če se borite z odvečno telesno težo ali bi radi ohranili vitko linijo. Rozine so odličen dodatek k zdravi prehrani za večino ljudi, zato če vas zagrabi želja po sladkem, razmislite o zamenjavi nezdravih, umetnih sladkih prigrizkov z rozinami.

Seveda pa je lahko, tako kot pri vsakem suhem sadju, tudi pri rozinah zaradi visoke vsebnosti sladkorja in kalorij uživanje prevelikih količin nevarno za zdravje. Čeprav se ne smete bati vključiti rozin v svojo prehrano, poskrbite, da jih boste zaužili le v peščici naenkrat.

PREBERITE TUDI: Prehranjevanje ustvarja oksidativni stres, antioksidanti ga nevtralizirajo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj