… vplivajo na črevesje in prebavo in na ta način spodbujajo, da smo bolj dovzetni za delovanje pozitivnih bakterij v našem črevesju. Mikrobi, ki živijo v našem črevesju, pozitivno vplivajo na naš prebavni trakt in hkrati vplivajo, da smo manj dovzetni za nekatere bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, rak debelega črevesja in avtoimunske bolezni, npr. revmatoidni artritis.

Profesorica znanosti Kelly Swanson je povedala, da ti mikrobi fermentirajo vlakna v črevesju, kar tvori kratke verige maščobnih kislin, kar je koristno za prebavo posameznika.

Vlaknine

pomagajo hrani prehajati skozi črevesje. Raziskave pa kažejo, da ljudje dnevno zaužijemo le polovico od priporočljive dnevne količine, ki je 30 do 35 g vlaknin dnevno. Potrošniki bi zato morali brati oznake o hranilnih vrednostih živil in izbrati živila, ki imajo visoko vsebnost vlaknin.

Opravili so študijo, kjer so imeli tri skupine, ena izmed njih je bila kontrolna oz. placebo skupina.  20 zdravih moških s povprečnim vnosom 14 g vlaknin dnevno, je svojo dnevno prehrano obogatilo s prehranskimi ploščicami.  Kontrolna skupina se je prehranjevala s ploščicami, ki niso vsebovale vlaknin. Druga skupina se je prehranjevala s ploščicami, ki so vsebovale 21 g polidekstroze (nadomestek vlaknin). Tretja skupina pa se je prehranjevala s ploščicami, ki so vsebovale 21 g topnih vlaknin koruze.

16 do 21 dan so raziskovalci zbrali vzorce fekalij vseh udeležencev in opravili DNK mikrobov, da bi ugotovili, katere bakterije so v črevesju udeležencev prisotne. Ugotovili so, da obe vrsti vlaknin (2.in 3. skupina) vplivata na število pozitivnih bakterij v črevesju. Pri skupini, ki je jedla ploščice iz koruze, so ugotovili, da je bakterija Lactobacillus, ki se pogosto uporablja kot probiotik, narasla. Bakterije Faecalibacterium pa so narasle pri obeh skupinah, ki sta uživali vlaknine.

Ta raziskava je potrdila, da vlaknine pozitivno vplivajo na dogajanje v črevesju posameznika. Rast pozitivnih bakterij v črevesju se lahko spodbudi tudi s prebiotiki, živili, ki spodbujajo rast bakterij in pa s probiotiki, živili, ki vsebujejo žive mikroorganizme.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj