Ste se že kdaj odločili, da si boste uredili bioritem in zjutraj bolj zgodaj vstajali, pa vam cilja ni uspelo doseči? Prednosti tega, da dan začnemo zjutraj, je kar nekaj, kar so nedavno objavili tudi v Harvard Business Review. Med drugim imajo jutranji tipi ljudi boljše rezultate in višje plače. Bi se jim radi pridružili? Sledite tem 7 korakom in (najkasneje) v 21 dneh boste tudi vi lahko jutranji tip človeka.

 

1. Prekinite razmerje s Facebookom

Ja, vemo, da ste to že slišali, ampak eno je slišati, drugo narediti. Jutranji tip človeka se namreč začne zvečer, v spalnici. In brez mobilnega telefona. Ja, vemo. A to je res zelo pomembno: namreč če pred spanjem gledate v ekran, možgani upočasnijo produkcijo spalnega hormona melatonina. Enako velja, če se zbudite sredi noči in ne morete spati. Nikar ne prižigajte telefona, temveč poslušajte kakšno sproščujočo glasbo ali meditirajte.

2. Poskrbite za dovolj spanca (za vas)

Povsod lahko zasledite 8 ur spanja kot optimalno, a ljudje nismo številke in se med seboj razlikujemo, zato poslušajte sebe in svoje telo. Če vam je 7 dovolj, spite 7 ur, če 9, potem pač toliko.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanca takole vpliva na vaše telo

3. Prižgite vse luči

Tako kot luči zvečer zavirajo nastanek melatonina in s tem slabšajo spanec, so koristne za zjutraj, ker vam bo ravno to, kar je zvečer nezaželeno – torej razbujanje – koristilo.

 

4. Takoj, ko se zbudite, vstanite

Ja, prvih nekaj juter bo težko. A ko boste pritisnili ‘snooze’, se prisilite in takoj vstajte. Začnite nekaj delati – karkoli – samo ne ležite. Skuhajte si kavo ali čaj, pomijte krožnik, ki je ostal od večerje. Tako se boste najhitreje zbudili – z gibanjem.

5. Raztezajte se in potelovadite

Preden se česarkoli lotite, poskrbite, da pospešite pretok krvi, kar vas bo razbudilo. Če je še tako nadležno, težko in odveč – verjemite, da se splača, saj deluje!

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

6. Naredite si zajtrk ali vsaj čaj ali kavo

Ne glede na to, kako povsod zasledimo, kako je zajtrk najpomembnejši obrok in nujen obrok, ponovno izpostavimo dejstvo, da nismo vsi enaki in kar ustreza in deluje za nekoga, ne deluje za nekoga drugega. Zato, če vam paše zajtrk, si ga naredite (zdravega, seveda!), če pa ne, se ne silite, temveč popijte svojo kavo ali (mate ali zeleni) čaj, zajtrk ali malico pa si pripravite za kasneje in odnesite s sabo v službo.

 

7. Vztrajajte 21 dni

Ko boste ugotovili, koliko spanja dejansko potrebujete in začeli hoditi spat vedno ob isti uri (brez mobilnika s sabo!), pri tem vztrajajte vsaj 21 dni. Toliko časa namreč traja, da možgani sprejmejo neko novo delovanje kot navado in se začnejo sami tako obnašati. Nov sistem bo kmalu postal rutina in ne boste se več spomnili, kako ste lahko kdaj delovali drugače.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj