Vsi vemo, koliko boljše se počutimo, če imamo pospravljeno. Ko se zjutraj zbudimo v pospravljeno; ko se po napornem dnevu vrnemo v čisto in urejeno … čisto drug občutek. A to, da imamo stanovanje (večno časa) kar se da čisto, pospravljeno in urejeno, ima še druge pozitivne učinke – fizične in psihične.
 
 

Bolje boste spali

Kar 75 % udeležencev študije je poročalo, da je beliko bolje spalo, če so imeli postlano posteljo in svežo in polikano posteljnino. Če se spravimo v postlano in sveže dišečo posteljo, to spodbudi ugodje, udobje in spodbudi sprostitev – napram temu, da moramo s postelje najprej odstraniti kupe perila in druge navlake in se nato zvlečemo med zmečkane in ne ravno sveže rjuhe. Sveža in postlana postelja ima tudi pozitiven vpliv na sproščanje serotonina, ki je nevrotransmiter dobrega počutja.
 

Postali boste srečnejši

Ženske z razmetanimi, neurejenimi stanovanji, polnimi navlake, poročajo o veliko višji stopnji stresa v vsakdanjem življenju in sicer. Zakaj? Ker vizualni kaos dvigne nivo stresnega hormona kortizola v telesu, ki naj bi ob koncu dneva začel upadati, da se lahko umirimo in zaspimo. Če se vrnemo v neurejen kaos, se to ne zgodi, kar vodi v slabši spanec, slabše razpoloženje in celo v depresivno počutje.
 

PREBERITE TUDI: Soda bikarbona za bolj čisto in belo perilo

 

Izboljša se zdravje

Če imate pogosto prehlade, alergije in se na sploh ne počutite dobro, je lahko krivo razmetano okolje. Redno čiščenje odstranjuje bakterije, viruse, plesen, prah, alergene in drugo nesnago, ki lahko vpliva na vaše zdravje. Ogromno tovrstne svinjarije se skriva tudi v postelji (vzmetnici, blazini, odejah …), zato poskrbite za temeljito čiščenje.
 

Pozitiven vpliv na družabno življenje

Dandanes si večina ljudi težko vzame čas za druženja (ko smo pri tem: večinoma gre za nemotiviranost in izgovore, a to je že za drugo temo) – kar je še težje in redkeje, če nihče ne ponudi prostora za druženje. Če bomo imeli lepo pospravljeno in urejeno, je bolj verjetno, da bomo povabili prijatelje na obisk. Sploh pri starejših druženje dokazano upočasnjuje nastanek in slabšanje demence, pa tudi občutek izoliranosti.
 

PREBERITE TUDI: Osamljenost ubija

 

Izboljšala se vam bo kreativnost

Če so sobe čiste, urejene in stvari pospravljene in organizirane, dobimo več prostora za kreativno energijo. Pospravljenost ima pozitiven vpliv na jasnost, kreira jasne misli, kar vpliva še na druga področja življenja in pomaga doseči cilje – zasebne in poslovne.
 

Bolj verjetno je, da boste telovadili

Naj zveni še tako noro – dejansko deluje. Če boste imeli urejeno in pospravljeno, boste našli več časa in motivacije za gibanje. Poleg tega na odločitev za domača opravila in gibanje vp​livajo iste značajske lastnosti: želja po sproščanju endorfinov; samo-obvladovanje in zastavljanje in uresničevanje ciljev. V eni izmed raziskav so ugotovili, da ima stanje v domovih udeležencev neposreden vpliv na stanje njihove telesne aktivnosti.

PREBERITE TUDI: 22 razlogov za redno gibanje!

 

Bolj boste skrbni do svojih stvari

Splošna urejenost in čistoča dokazano podaljšata življenjsko dobo stvari – vsega: pohištva, preprog, naprav … s tem privarčujete denar in ste hrkati ekološki. Tudi ko se odločite za menjavo, lahko lepo ohranjene stvari prodate namesto zavržete in spet ste v plusu. Le kaj boljšega bi si še lahko želeli?

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj