Ker preveč delamo, smo preobremenjeni in pod stresom, gibamo pa se premalo, tudi naš občutek za lakoto in sitost ne deluje več najbolje. Poleg tega je slastne, a nezdrave in preveč kalorične hrane povsod v izobilju, kar nam povzroča še dodatne težave.

Obstaja pa nekaj popolnoma naravnih in zdravih jedi, ki vam bodo dale občutek sitosti. Vsebujejo namreč sestavine, ki delujejo tako, da sprožijo sproščanje hormonov v želodcu, ki dajejo občutek sitosti. Hkrati vpliva tudi na nevrotransmitorje v možganih, ki zmanjšujejo apetit in s tem željo po hrani. Več kot jo boste jedli, manj boste lačni. Fino, mar ne? In katera hrana je to?

 

1. Jabolka

Jabolko na dan ne prežene le zdravnika stran, temveč tudi kilograme. Vsebuje veliko topnih vlaknin in ursolno kislino, ki spodbudi topljenje maščob in spodbuja nastajanje mišične mase. V raziskavi, opravljeni na univerzi Iowa, so živali, ki so jim dajali ursolno kislino, povečale mišično maso in porabo energije (kalorij). Tudi raziskava na ljudeh je pokazala, da so ženske, ki so vsak dan pojedle 3 jabolka, v 10 tednih shujšale več kot kilogram!

2. Stročnice

Fižol, leča, grah in ostale stročnice proti lakoti delujejo kar trojno, saj vsebujejo  ogromno vlaknin, počasi prebavljajočih se beljakovin, ki tudi dajo občutek sitosti, in imajo nizek glikemični indeks. Tako krvni sladkor ostaja uravnotežen, brez poskokov in padcev, s čimer ni toliko ‘cravingov’ po enostavnih ogljikovih hidratih (sladkor, sladice). Nedavno opravljena meta analiza je pokazala, da so debeli, ki so začeli jesti stročnice, v 16 tednih shujšali skoraj 5 kilogramov, izboljšal pa se jim je tudi holesterol.

 

3. Jajca

Jajca so idealen zajtrk, saj so super hrana in vsebujejo veliko beljakovin. Delujejo na hormon grelin, ki vpliva na apetit, tako, da se poveča občutek sitosti. Ena izmed raziskav je pokazala, da so tisti, ki so za zajtrk jedli jajca, tekom dneva zaužili kar do 438 manj kalorij kot ostali, ki so imeli drugačne zajtrke (žitarice, rogljički …). Jajce za zajtrk lahko uravnava lakoto za kar 24 ur.

PREBERITE TUDI: Ponovno dokazano, da prekinitveni post upočasnjuje staranje

4. Grški jogurt

Grški jogurt slovi po tem, da vsebuje zelo malo oz. skoraj nič maščob in veliko beljakovin. Ena izmed pomembnejših raziskav je pokazala, da imajo tisti, ki so vsak dan pojedli malo takšnega jogurta, 20 odstotkov manj možnosti, da postanejo predebeli in 38 odstotkov manj možnosti, da postanejo zelo debeli kot ostali, ki takega jogurta ne uživajo.

Seveda pa to velja le za pravi grški jogurt – v naših trgovinah se nahajajo tudi izdelki z nazivom ‘Grški jogurt’, ki to niso, saj vsebujejo ogromno maščob, zato pred nakupom preverite sestavo. Prav tako ne pridejo v poštev sadni jogurti z dodanim sladkorjem in umetnimi sladili. Pravi grški jogurt namreč vsebuje veliko beljakovin, ki so ključnega pomena za njegov učinek.

 

5. Mango

Raziskava, ki je bila objavljena v The Journal of Nutrition and Food Sciences, je pokazala, da so tisti, ki so redno uživali mango, tehtali manj in se prehranjevali bolj zdravo kot tisti, ki ga niso. Mango vsebuje bioaktivne komponente, med drugim mangiferin, ki deluje tako, da zmanjšuje telesno maščobo in uravnava krvni sladkor. Druga raziskava je pokazala, da če v prehrano dodamo mango, preprečuje rejenje in izboljša krvni sladkor in inzulin tudi če je prehrana sicer manj zdrava.

6. Oreščki

Čeprav imajo veliko kalorij, so nepraženi oreščki pomagajo pri hujšanju, saj vsebujejo zdrave maščobe in beljakovine. Ljudje, ki redno uživajo nepražene oreščke, so vitkejši kot tisti, ki jih ne. Oreščki nas namreč nasitijo za dlje časa in hkrati pospešijo metabolizem.

PREBERITE TUDI: 22 razlogov za redno gibanje!

1 komentar

  1. Fižol, solata, jajca, grški jogurti brez maščob in cottage cheese z manj maščob so tisto, kar bo pomagalo pri občutku sitosti. Še bolj pomembno je izogibanje vsemu sladkorju (živilom z visokim GI), saj je to najboljša pot izogibanju neustavljivi želji po živilih, ki niso zdrava.
    Iz tega seznama ne predlagam oreščkov (10 orečkov ima povprečno 100 kcal – 10 oreščkov ni nič in nikakor ne more nasititi).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj