… koristil. Začnemo lahko z varčevanjem energije, kar bo posledično zmanjšalo naš račun za elektriko in nam pustilo nekaj dodatnih evrov v denarnici.

1. Ugašajte elektronske naprave, kadar jih ne uporabljate

Velikokrat pozabimo prižgan televizor, čeprav ga ne gledamo, isto se dogaja z računalniki. Prihranek porabe energije je lahko res ogromen, če dosledno upoštevamo zgoraj napisano pravilo.

2. Ugašajte luči

Tudi luči velikokrat gorijo, kadar nismo v prostoru. Verjeli ali ne, žarnica porabi kar precej energije, porabo katere konec meseca plačamo na visoki položnici.

3. Zmanjšajte uporabo pečice

Pečica je velik porabnik, če le gre, jo poskušajte uporabljati manj, ali pa jo uporabljate takrat, ko imate poceni elektriko – ponoči (če imate vklopljeno to opcijo)

4. Ne uporabljajte sušilnega stroja

Tudi sušilni stroj je velik porabnik. Če imate možnost, perilo obesite in posušite po naravni poti.

5. Navadne žarnice zmenjajte z LED lučmi

Medtem ko običajne žarnice oddajajo 10-odstotkov svetlobe in 90-odstotkov toplote, kompaktne fluorescenčne žarnice in LED žarnice delajo nasprotno, oddajajo približno 90 odstotkov svetlobe in 10 odstotkov toplote. Nameščanje teh svetlih in varčnih žarnic v vašem domu bi lahko bil ključen faktor za varčevanje denarja in hkrati tudi prijazen do okolja.

6. Zamenjajte stare gospodinjske aparate

Novejši gospodnijski aparati so hkrati tudi varčnejši. Če imate že zelo stare, je morda čas za menjavo. Dolgoročno se izplača.

PREBERITE TUDI: 6 stvari, ki jih lahko podarite sebi in ne stanejo nič!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj