Sladkarije so predmet poželenja mnogih, razlogi za to pa so po mnenju dietetikov deloma fiziološki, deloma psihološki, deloma pa okolje, v katerem živimo. Človeško telo, pojasnjujejo, deluje kot avto – v rezervoar natočiš gorivo in se pelješ. Toda če telo ne dobi goriva, ki ga potrebuje, se pojavi močna želja.

5 živil, ki zavirajo željo po sladkem

Da bi nadzorovali vnos sladkorja v telo, so se strokovnjaki osredotočili na živila, ki lahko pomagajo zmanjšati ali ustaviti željo po sladkorju in sladkarijah. Med živili, ki lahko zatrejo željo po sladkem, je največ sadja in zelenjave.

Paradižnik

Paradižnik je prehranski superjunak in eno najboljših živil za redno uživanje, če želite omejiti željo po sladkorju. Skupaj s solato in čebulo je paradižnik na vrhu seznama živil, bogatih s kromom, in je odličen vir serotonina, kar je odlična novica, saj študije kažejo, da lahko pomanjkanje serotonina povzroči željo po sladkem.

Jabolka

Ste vedeli, da lahko jabolka zajezijo željo po sladkem? Jabolka vsebujejo pektin, vrsto prehranske vlaknine, ki nas dlje časa ohranja site. Visoka koncentracija pektina prispeva tudi k temu, da imajo jabolka nizek glikemični indeks v primerjavi z večino drugega sadja. Ker se večina pektina nahaja v lupini jabolka, je najbolje uživati ​​neolupljena domača ali ekološko pridelana jabolka.

Solata

Uživanje zelene solate lahko pomaga nadzorovati željo po sladkorju zaradi visoke koncentracije kroma, minerala, ki ima pomembno vlogo pri stabilizaciji ravni sladkorja v krvi. V nekaterih primerih je želja po sladkorju preprosto posledica pomanjkanja kroma.

Jajca

Jajca so odličen vir vitaminov B kompleksa, ki so znani po tem, da lahko nadzorujejo željo po sladki hrani.

Cimet

Cimet ima izjemne lastnosti, ki lahko “pogasijo” željo po sladkem. Že pol čajne žličke cimeta na dan se je izkazalo za zelo učinkovito pri normalizaciji ravni krvnega sladkorja in zmanjšanju želje po hrani. Glavna učinkovina cimeta je halkonoid, ki naj bi okrepil učinek insulina. 

PREBERITE TUDI: Te snovi vam lahko znižajo krvi sladkor na naraven način

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj