Znanstveniki preizkušajo različne snovi, da bi ugotovili, ali lahko pomagajo pri zniževanju sladkorja v krvi. Takšna dopolnila in začimbe so lahko koristni za ljudi s povišanim sladkorjem v krvi in sladkorno boleznijo tipa 2.

Seveda pa ne pozabimo, da je osnova vedno prehrana, ki mora biti z nizkim glikemičnim indeksom, torej skoraj brez enostavnih ogljikovih hidratov (sladkor, žitarice oz. moka in vse, kar jih vsebuje, krompir, riž ipd.). več si lahko pogledate v članku o glikemičnem indeksu.

1. Zelena kava

Znanstveniki so postregli s podatki raziskave, ki je pokazala še en pozitiven učinek zelene kave na naše zdravje; in sicer poleg izjemnega antioksidativnega in shujševalnega delovanja tudi uravnava krvni sladkor, kadar je le-ta povišan, še zlasti pri diabetesu tipa 2.

Klorogenska kislina v zeleni kavi deluje kot antioksidant, ki hkrati ohranja raven sladkorja v krvi. Kava je bogata tudi z minerali, kot sta magnezij in krom, ki telesu pomagata pri uporabi inzulina, ki uravnava raven glukoze v telesu.

2. Cimet

Raziskave kažejo, da cimet pomaga zniževati krvni sladkor in nadzorovati sladkorno bolezen. V trimesečni študiji se je pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so pred zajtrkom vzele 120 ali 360 mg izvlečka cimeta, krvni sladkor na tešče znižal za 11 ali 14 % v primerjavi s tistimi, ki so jemale placebo. Poleg tega se je hemoglobin A1C – trimesečna povprečna vrednost krvnega sladkorja – zmanjšal z 0,67 % na 0,92 %. Vsi udeleženci so ves čas študije jemali ista zdravila za sladkorno bolezen.

Cimet lahko pomaga celicam v telesu, da se bolje odzivajo na inzulin. Tako se sladkor lažje absorbira v celice, kar pripomore k znižanju ravni sladkorja v krvi. Priporočeni odmerek izvlečka cimeta je 250 mg dvakrat na dan pred obrokom.
Opomba: nekatere vrste cimeta Cassia vsebujejo veliko kumarina, spojine, ki lahko v večjih količinah škoduje jetrom. Cejlonski cimet pa ima nizko vsebnost kumarina, zato izberite cejlonski cimet.

3. Berberin

Berberin ni zelišče, temveč spojina grenkega okusa, ki jo pridobivamo iz korenin in stebel več rastlin, vključno z zlato rozgo in phellodendronom. Pri pregledu 27 študij pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 so ugotovili, da je uživanje berberina v kombinaciji z zdravo prehrano in življenjskim slogom zmanjšalo krvni sladkor na tešče za 15,5 mg/ dl in A1C za 0,71 %.

Berberin lahko izboljša občutljivost na inzulin in izboljša absorpcijo sladkorja iz krvi v mišice, s čimer pripomore k znižanju krvnega sladkorja. Običajni odmerek je 500 mg, ki se jemlje 2 do 3-krat na dan, 15 min pred glavnimi obroki.

4. Probiotiki

Probiotiki nudijo številne koristi za zdravje in lahko izboljšajo odzivanje telesa na ogljikove hidrate. V pregledu sedmih študij pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 se je pri tistih, ki so probiotike jemali vsaj dva meseca, sladkor v krvi na tešče zmanjšal za 16 mg/dl, A1C pa za 0,53 % v primerjavi s tistimi, ki jih niso jemali.

Študije so pokazale, da lahko probiotiki znižajo krvni sladkor z zmanjšanjem vnetnih procesov v telesu in preprečevanjem uničenja celic trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin. Idealno je uživati probiotike, ki vsebujejo kombinacijo številnih koristnih bakterij.

5. Magnezij

V 8 študijah je bilo ugotovljeno, da je uživanje prehranskih dopolnil magnezija najmanj 6 do 24 tednov zdravim osebam ali osebam s sladkorno boleznijo tipa 2 ali prediabetesom v primerjavi s placebom zmanjšalo raven sladkorja v krvi na tešče. Poleg tega je vsako povečanje vnosa magnezija za 50 mg povzročilo dodatno 3-odstotno znižanje sladkorja v krvi na tešče pri udeležencih študije z nizko ravnjo magnezija v krvi.

Magnezij sodeluje pri izločanju inzulina in njegovem delovanju v tkivih. Priporočeni odmerek je običajno 350 mg na dan, zaužit s hrano.

6. Alfa-lipoična kislina

Alfa-lipoična kislina ali ALA je vitaminom podobna spojina in močan antioksidant, ki nastaja v jetrih človeškega telesa. ALA se nahaja tudi v nekaterih živilih, kot so špinača, brokoli in rdeče meso. Če ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 šest mesecev skupaj jemljejo 300, 600, 900 ali 1.200 mg ALA, lahko pride do drastičnega znižanja vrednosti A1C.

ALA lahko izboljša občutljivost na inzulin in celice. Prav tako ščiti pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzroča visok krvni sladkor. Odmerek, ki se najpogosteje uporablja, je od 600 do 1.200 mg na dan, zaužit pred obrokom.

Opomba: Uporabniki naj ob uživanju visokih odmerkov ALA, poskrbijo tudi za zadostno količino vitamina B1 (tiamina).

7. Krom

Pomanjkanje kroma lahko zmanjša sposobnost telesa za razgradnjo ogljikovih hidratov, kar omejuje presnovo energije in povečuje potrebo po inzulinu. V pregledu več kot 25 študij je prehransko dopolnilo kroma pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 zmanjšalo A1C za približno 0,6 %, povprečno znižanje krvnega sladkorja na tešče pa je bilo približno 21 mg/dl.

Krom okrepi učinke inzulina in pomaga pri delovanju celic trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin. Odmerjanje: Pri ljudeh s sladkorno boleznijo so testirali odmerke do 1.000 mcg na dan, ki so zelo učinkoviti. Za najboljšo absorpcijo ga uživajte v obliki kromovega pikolinata.

8. Vitamin D

Vitamin D ali “sončni vitamin” nastaja, ko je človeško telo izpostavljeno ultravijoličnim sončnim žarkom. Če je njegova raven nizka, ima lahko obsežne negativne učinke na vaše telo, vključno z večjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2.

Študija iz leta 2019 je pokazala, da lahko vitamin D izboljša občutljivost na inzulin, kar zmanjša raven glukoze in tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Raziskovalci so pregledali 680 žensk v Braziliji, starih od 35 do 74 let. Ugotovili so, da prehranska dopolnila z vitaminom D znižujejo raven glukoze. Redno izpostavljanje soncu je bilo prav tako povezano z nižjimi ravnmi sladkorja v krvi.

Študija iz leta 2015 je pokazala, da se je pri dvomesečnem vsakodnevnem jemanja vitamina D pri udeležencih izboljšala raven sladkorja v krvi na tešče in raven glukoze v krvi. Še ena študija iz leta 2016 je potrdila te ugotovitve. Avtorji so sicer poudarili, da je treba opraviti še več raziskav, vendar so zaključili, da ima dodajanje vitamina D lahko ugodne učinke na nadzor glikemičnega kazalnika.

9. Cink

Raziskovalci že dolgo ugotavljajo, da številnim osebam s sladkorno boleznijo tipa 2 primanjkuje cinka, zaradi česar nekateri domnevajo, da lahko prehranska dopolnila s cinkom pomagajo izboljšati nadzor krvnega sladkorja.

10. Ameriški ginseng

Ameriški ginseng, sorta, ki jo gojijo predvsem v Severni Ameriki, dokazano znižuje krvni sladkor po obroku za približno 20 % pri zdravih osebah in osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. Poleg tega se je pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so dva meseca 40 minut pred zajtrkom, kosilom in večerjo jemale 1 gram ameriškega ginsenga in pri tem ohranjale redno zdravljenje, krvni sladkor na tešče zmanjšal za 10 % v primerjavi s tistimi, ki so jemale placebo.
Ameriški ginseng lahko izboljša odziv celic na inzulin in poveča izločanje inzulina v telesu.

11. Gymnema

Gymnema sylvestre je zelišče, ki se v indijski ajurvedski tradiciji uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni. V eni od raziskav se je pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so 18 do 20 mesecev dnevno dobivale 400 mg izvlečka listov gymneme, sladkor v krvi zmanjšal za 29 %. A1C se je z 11,9 % na začetku študije zmanjšal na 8,48 %.

Gymnema sylvestre lahko zmanjša absorpcijo sladkorja v črevesju. Prav tako naj bi podpirala celice v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Priporočeni odmerek je 200 mg izvlečka listov Gymnema sylvestre dvakrat na dan med obroki.

Opomba: Gymnema lahko vpliva na raven nekaterih zdravil v krvi, poročali pa so tudi o enem primeru poškodbe jeter pri uporabi tega zelišča.

12. Aloe vera

Sok ali prehranska dopolnila iz aloe vere lahko pomagajo pri zniževanju sladkorja v krvi na tešče in A1C pri ljudeh s prediabetesom ali sladkorno boleznijo tipa 2. Pregledani so bili rezultati 9 študij pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so 4 do 14 tednov dopolnjevali z aloe vero, znižali krvni sladkor na tešče za 46,6 mg/dl in A1C za 1,05 %. Pri tistih, pri katerih je bil sladkor v krvi na tešče po jemanju aloe vere višji od 200 mg/dl, so bile koristi še večje.

Študije so pokazale, da lahko aloe vera spodbudi proizvodnjo inzulina v celicah trebušne slinavke, vendar ta učinek pri ljudeh ni bil potrjen. Za učinkovito odmerjanje in obliko uživanja ni priporočil. Običajni odmerki, preizkušeni v študijah, vključujejo 1000 mg na dan v kapsulah ali 2 žlici (30 ml) soka aloe vere na dan.

Previdnost: Aloja lahko vpliva na nekatera zdravila, zato se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. Uporaba z zdravilom za srce digoksin ni priporočljiva.

PREBERITE TUDI: Naravna sredstva za redčenje krvi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj