… vsem pa je skupno to, da uporabljajo sestavine, za katere v življenju še sploh niste slišali. Ne skrbite in ne obremenjujte se preveč. Pomembno je, da si sestavite urnik in se dobro organizirate. Zdrava prehrana pomeni tudi to, da jeste vse – a seveda dokler govorimo o ogljikovih hidratih v obliki zelenjave, ne moke, krompirja in riža.

PREBERITE TUDI: Kdaj je hrana prenehala biti hrana?

Podučite se o zdravi prehrani

Najprej morate preiskati splet in najti verodostojne vire, ki govorijo o zdravi prehrani. Nekaj je gotovo – ocvrta hrana, ki se peče v litrih olja je vsekakor nezdrava. Bodite kritični in ne nasedajte samooklicanim nutricionistom, ki jih je na spletu ogromno.

Organizirajte shrambo

Ko ste preverili vse o zdravi prehrani in veste, kaj boste kuhali v prihodnje, morate organizirati shrambo. Poglejte, kaj imate na zalogi in česa vam primanjkuje. Kuhajte tisto, za kar obstaja največja verjetnost, da se bo prvo pokvarilo. Iz shrambe odstranite tudi stvari, ki so nezdrave in jih ne boste uporabili.

Kupujte lokalno

Ne glede na letni čas lahko najdete lokalne in sezonske izdelke, s katerimi boste podprli svoj zdrav življenjski slog. Ko kupujete od lokalnih kmetov, veste od kod prihaja vaša hrana in da je ekološko pridelana. Če meso kupujete lokalno, boste tudi vedeli, kako je bilo meso predelano in kdaj ter kako so živali živele. Vaša hrana ne potuje velikih razdalj, da bi prišla do vas. To pomeni, da s tem hkrati pomagate tudi okolju.

Kupujte zamrznjeno

Kadar sveže zelenjave in sadja ni na voljo, je zaželeno, da kupite zamrznjeno. Zamrznjena hrana namreč ponavadi vsebuje iste hranilne vrednosti kot sveža.

V trgovino se odpravite le enkrat na teden

Enkrat tedensko nakupovanje vam omogoča, da racionalno ravnate s hrano in da si ne kupujte nezdravih prigrizkov, ko vam ‘pade sladkor’. Napišite jedilnik za cel teden vnaprej in se odpravite v trgovino. Ob koncu tedna zgodbo ponovite.
PREBERITE TUDI: Zakaj so omega maščobe tako pomembne za zdravje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj