… majhne bisere, ki se sramežljivo skrivajo na domačih vrtovih. Eden izmed njih je zagotovo tudi ohrovt. Poglejte si, zakaj je ohrovt tako zelo zdrav, da bi ga bilo potrebno vključiti v redno prehrano:

  1. Ima več vitamina C kot pomaranče. Skodelica narezanega ohrovta naj bi imela 134 % priporočenega dnevnega vnosa, srednje velika pomaranča pa 113 % priporočenega dnevnega vnosa (pri čemer naj spomnimo, da količine PDV vitaminov zadostujejo le za preprečevanje najhujšega kroničnega pomanjkanja, za ostale pozitivne učinke na zdravje pa je to odločno premalo). Ker je ohrovt lažji (skodelica tehta okoli 67g) kot pomaranča, to pomeni, da ohrovt vsebuje dvakrat toliko vitamina C kot pomaranča.
  2. Vsebuje zdrave maščobe in sicer alfa lipoično kislino, ki je izjemen antioksidant, nujno potreben za zdrave možgane, hkrati pa zmanjšuje nevarnost za nastanek diabetesa tipa 2 in ima pozitiven vpliv na srce.
  3. Vsebuje veliko vitamina A – največ izmed vse zelenolistnate zelenjave.
  4. Vsebuje veliko kalcija, kar 150 mg na 100 g.
  5. Je zelo bogat s fitokemikalijami, ki imajo pozitivne vplive na zdravje; med njimi kvercetin, ki deluje protivnetno in preprečuje nalaganje oblog v arterijah, in sulforafan, sestavina, ki ima protirakavo delovanje. Strokovnjaki priporočajo, da se ga uživa skupaj z zdravimi maščobami kot so avokado, olivno olje, omega maščobe ipd., da se maščobotopni karotenoidi kar najbolje absorbirajo v telesu.


simmerdownfood.com

Opozorilo: če ne kupite organsko pridelanega ali si ga pridelate sami, lahko vsebuje veliko pesticidov, ki zaradi svoje škodljivosti izničijo vse njegove pozitivne učinke, zato poskrbite, da boste dobili ekološko pridelanega.

Več o super hrani pa si lahko preberete v članku.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj