Imate navado skrivati svoje občutke, ker ste tako zelo navajeni skrivati svojo anksioznost? Skrivate pa zato, ker se bojite, da vas ne bi nihče razumel ali bi vas celo obsojali?

Anksioznost, kot tudi ne druge duševne motnje in težave, ni nekaj, česar bi se sramovali. So zelo pogoste – bolj, kot si mislite – kar v dandanašnjem svetu in načinu življenja ni prav nič presenetljivega, saj nas negotovost spremlja na vsakem koraku.
Sicer pa se temelji za anksioznost v odrasli dobi vedno postavijo v otroštvu.

In medtem, ko so mnogi soočeni s svojo anksioznostjo in se je zavedajo, pa nekateri (še) niso taoliko v stiku s sabo, da bi se zares zavedali, kaj se jim dogaja. Ste morda med njimi?

Spodnjih 5 znakov nakazuje, da imate morda anksioznost.

1. Vse morate imeti pod kontrolo

Če stvari nimate pod kontrolo, vam je to izjemno stresno. Pogosto premislite vse možne scenarije in razplete določene situacije, da se ja kar najbolje pripravite in preprečite, kar se preprečiti da. Gre za t. i. prekomerno razmišljanje (‘overthinking’).

2. Redko ste povsem mirni in sproščeni

Kadar vas kaj ne skrbi ali vsaj pretirano ne razmišljate, torej ste sproščeni, se počutite kar čudno, tako redko in posledično nenavadno vam je. Začudeno se vprašate: “Kako to, da sem zdajle tako mirna?”

3. Dvom vase

Neprestano dvomite vase in v svoja mnenja, presoje in odločitve čeprav ste na nekem področju podkovani bolj kot večina in ste 37-krat preverili dejstva, vseeno potrebujete še nekakšno potrditev od drugje.

4. Potrebujete stvari “za srečo”

Imate kake zunanje objekte, ki vas varujejo ali vam prinašajo srečo, npr. kristale, talismane ipd., brez katerih si ne upate zapustiti stanovanja ali oditi na pomemben sestanek ali opravek. Če jih slučajno pozabite, se počutite nekako ‘goli’ in negotovi. Zdi se vam, da bo šlo sedaj pa vse narobe.

5. Zelo ste previdni z izražanjem svojih občutkov

Ker ste tako navajeni skrivati svojo anksioznost, praviloma skrivate tudi druge svoje občutke – to je precej povezano s tem, da želite imeti stvari pod kontrolo. Če se ne razgalite, ne pokaate svoje ranljivosti, vas ne more nihče prizadeti, torej ste varni.

PREBERITE TUDI: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj