Če otrok v otroštvu od staršev ni dobil dovolj spodbude in pohvale – ali pa je namesto tega prejemal celo zaničevanje, zasmehovanje in poniževanje – ga bo kasneje, v odrasli dobi, spremljalo nešteto težav, za katere se večina ne zaveda izvora. Šele poglobitev vase, samorefleksija, branje knjig s področja odnosov in psihologije in terapije bodo razkrile, kje tiči vzrok za vse težave.

Ene najpogostejših težav, ki spremljajo take otroke, so med seboj tesno povezane slaba samopodoba, nezaupanje sebi in svoji presoji in posledično neprestana negotovost in anksioznost.

Kako prepoznate, če imate katero od teh težav in začnete raziskovati in, kot se najpogosteje izrazimo, delati na sebi? Seveda če bi se radi znebili teh težav.

  1. Pri vsaki težavi vedno najprej predvidite najslabši možni scenarij.
  2. Prekomerno razmišljate in se obremenjujete o  najmanjših in najbolj nepomembnih stvareh.
  3. Težko zaspite, četudi ste neprespani; ali pa se ponoči zbijate in ne morete nazaj zaspati, saj vam po glavi roji vse sorte.
  4. Zavrnete povabila v družbe in na dogodke, na katere si sicer želite iti, ker vas je strah, da bi kaj rekli ali naredili narobe in se osmešili.
  5. Neprestano ste v skrbeh, da bi kaj rekli ali naredili narobe – ne zaupate si.
  6. Neprestano se primerjate z drugimi.
  7. Ko pomislite na prihodnost, postanete zaskrbljeni in prestrašeni.
  8. Če vam kdo ne odgovori na sporočilo, ste prepričani, da ste vi kaj naredili narobe.
  9. Večino česa se psihično, ne fizično ne počutite dobro.
  10. Težko si odpustite za napake, ki ste jih naredili in jih tudi tedne, mesece ali celo leta kasneje še premlevate.

Se prepoznate? Morda je čas, da nehate bežati pred težavami in jih raje začnete reševati. Kako? S pomočjo knjig in terapij. Poiščite dobrega terapevta in začnite in po določenem času boste navdušeni nad spremembami, ki se bodo začele dogajati v vas.

PREBERITE TUDI:

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj