Anksioznost je mnogo več kot le napad strahu ali tesnobe, kar zmotno misli večina ljudi. Vsak, ki je anksiozno motnjo spoznal bolje, se zaveda, da je anksioznost zapleten skupek občutkov, čustev, misli in telesnih reakcij.

PREBERITE TUDI: Od strahu do anksioznih motenj

Raziskave so potrdile, da se pri anksiozni motnji lahko pojavijo tudi drugi, manj znani občutki. Namesto paničnega napada se občutki lahko pretvorijo v jezo, saj je mnogo raziskav potrdilo močno povezanost jeze z anksiozno motnjo. Pravzaprav se povezava med anksioznostjo in jezo kaže na 2 načina. Prvi način je ta, da jeza vpliva na to, da so anksiozni občutki še veliko bolj intenzivni, drugi način pa je ta, da se anksioznost lahko prelevi v jezo. Ena izmed možnih razlag, zakaj se to zgodi je, da so v primeru anksiozne motnje in občutka jeze razdraženi enaki miselni procesi.

Jeza in anksiozna motnja sta torej 2 produkta istega miselnega procesa – pričakovanja najhujšega. Prav tako je jeza lahko rezultat neuspešnega soočanja z anksioznostjo. Medtem ko anksioznost v človeku sproži občutek nemoči in ranljivosti, pa je jeza tista, zaradi katere se človek počuti, da ima moč in to je razlog, da ljudje z anksiozno motnjo kot odziv izberejo jezo, kar je napačen odziv, saj jeza kot čustvo ne pomirja in ne sprošča. Potrebno je dodati več pozornosti s soočanjem z motnjo, namesto z nadomeščanjem z jezo. Že to, da se človek zaveda svoje motnje, je sicer velik uspeh, a potrebno se je z njo pravilno soočiti.

PREBERITE TUDI: Anksioznost in 10 nasvetov, kako se jo znebiti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj