Ena izmed skrbi (dobrih) staršev je, kako vzgojiti otroke, ki bodo prijazni in sočutni. Ki bodo imeli empatijo, razvito čustveno inteligenco. A kaj, ko so prilepljeni na pametne telefone, tablice; vsakič, ko spregovorite, zavijejo z očmi; za vsako stvar jim morate (vsaj) trikrat reči.
 
A vseeno obstajajo mali triki, s pomočjo katerih bodo vaši otroci veliko prijaznejša bitja.
 
 

1. Doma vadite potrpežljivost in postavljanje prioritet

Pripraviti morate večerjo; odgovoriti na kup emailov; vaš otrok potrebuje pomoč pri domači nalogi – vse hkrati. Skušajte se umiriti, biti 'tukaj in zdaj' in premislite, kako se obnašate do družine in prijateljev in kakšne so vaše prioritete. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Harvard, je potrdila, da imajo naši odzivi na otrokove čustvene potrebe izjemen vpliv – daje jim občutek vrednosti, da so cenjeni. In v zameno je veliko bolj verjetno, da bodo tudi oni cenili druge.
 

PREBERITE TUDI: Vpliv staršev na razvoj otrokovih možganov

 

2. Postavite otroke v situacije, kjer morajo najprej misliti na druge

Naj gre za kak prostovoljni, dobrodelni projekt ali kaj manjšega, kot npr. da se odpovedo sedežu na avtobusu. Spodbujajte jih pri tovrstnih dejanjih in ko jih naredijo, jih povprašajte, do koga so bili prijazni, kako in kako so se ob tem počutili. To jim bo omogočilo, da se bodo lahko postavili 'v čevlje' drugih, kar je izjemnega pomena za razvoj čustvene inteligence.
 

3. … a jih za to ne nagrajujte

Medtem, ko je nagrajevanje za otrokovo prijaznost zelo mamljivo, se zadržite – s tem boste izničili namen. Otroci se morajo naučiti, da pomagajo drugim, ker je tako prav – in ne zato, ker bodo nagrajeni.
 

PREBERITE TUDI: 6 nasvetov staršev, ki imajo lepo vzgojene otroke

 

4. Pomagajte jim skozi težavna obdobja

S poslušanjem, pogovorom, razumevanjem, sočutjem. Najsi gre za prepir, kdo bo imel katero igračo ali da so se skregali z najboljšim prijateljem – odkrit, razumevajoč in spodbuden pogovor z otroki o tem, kako se počutijo; kako so se počutili ob dogodku in ob stvareh, ki so jih izrekli ali naredili, jim bo pomagal razumeti obe strani situacije ter občutiti in izraziti svojo empatijo.
 

5. Sami bodite najboljši zgled

Ugh, tista ženska vas je ravnokar prav grdo izsilila in zavpili ste ji nekaj ne ravno damskih besed. Ups. Tako, kot učite svoje otroke, da premislijo in prečutijo svojo reakcijo ter skušajo razumeti drugo stran, naredite tudi vi. Npr. morda ima slab dan; morda se ji je zelo mudilo; morda je bila pod stresom in vas je spregledala; morda je narobe ocenila, kako blizu ste že. Cilj je, da se otroke nauči, da se postavijo tudi v kožo drugih.
 

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

 

Foto: pinterest

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj