… pomislite, ali imate že rešitev v svoji domači shrambi. Ena od teh stvari je kis. Običajno se navdušujemo nad neskončno uporabo kisa v domu, toda ali ste vedeli, da lahko pomaga in odganja živali iz vašega vrta? Tu je še 5 načinov, kako vam kis lahko pomaga pri gojenju zdravega in živahnega vrta.

Proti plevelu

Beli kis je petodstotna ocetna kislina, ki lahko prodre skozi membrane rastlin in jih ubije od listov navzdol. Kis boste želeli spraviti v steklenico z razpršilcem – ni ga treba razredčiti – in molite, da so listi plevela dovolj šibki, da jih bo kis ubil. Navzkrižno onesnaženje lahko škoduje drugim rastlinam, zato pazite, da ne škropite v vetrovnem ali deževnem dnevu in ne pršite na tone.

Odganja živali

Živali ponavadi sovražijo vonj kisa, zato ga uporabljajte, da ne pridejo v vaš vrt. Vzemite več starih krp, jih namočite v kis in jih postavite vzdolž oboda svojega vrta. Vonj bo deloval kot nevidna ograja, ki preprečuje obiske zajcev, jelenov in celo odganja kače. Krpe boste morali vedno znova namočiti, ko bo deževalo ali ko bo vonj izginil, zato nastavite opomnik ali ga vključite v redno vzdrževanje vrta.

Znebite se polžev

Polži lahko počasi požrejo vaše rastline, toda ko jih poškropite s kisom, se polži in telesa polžev raztopijo. Vem, da je grozno, vendar deluje. Če pa ne želite gledati, kako se polži topijo, jih lahko obdržite skupaj z ostalimi žuželkami in jih poskusite odvrniti od vrta s krpami in zgornjim nasvetom.

Čiščenje vrtnarskega orodja

Vrtno orodje lahko ohranite čisto in funkcionalno samo s kisom in vodo. Precej enostavno za novejša orodja – samo brizgajte in brišite – toda za orodja z malo rje jih čez noč namočite raztopino kisa in vode. Zjutraj rjo podrgnite z jekleno volno in operite z milnico. Rjene bo več, vaše orodje pa bo videti veliko bližje novemu.

Nahranite rože

Kis lahko deluje kot cvetna hrana na vašem vrtu. Za vsakih nekaj litrov vode v zalivalki dodajte pol skodelice kisa in zalijte rože kot običajno. To naravno gnojilo se odlično obnese za kisle cvetove, kot so hortenzije, rododendron, gardenije, hollije in azaleje.

PREBERITE TUDI: Uživajte sadje in zelenjavo za zdrave arterije!

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj