… infarkt in ostale zdravstvene težave, je pokazala nedavno opravljena raziskava, predstavljena na ameriškem kolidžu American College of Cardiology. Raziskava je tako še ena, ki je potrdila izjemno vlogo zdravega načina prehranjevanja že od zgodnjega otroštva dalje.

Že pretekle raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, manj možnosti za srčni infarkt ali možgansko kap, ta pa je prva, ki je pokazala pomembnost prehrane že od mladih nog dalje. “To je zelo pomembno, kajti naš način življenja, kamor sodi tudi zdravo prehranjevanje, je temelj preventive kardiovaskularnih in drugih bolezni, zato moramo vedeti, katera hrana je najbolj pomemembna,” je povedal kardiolog dr. Michael D. Miedema z inštituta Heart Institute v Mineappolisu in glavni raziskovalec študije.

In sicer je raziskava pokazala, da so ženske, ki so že od mladosti dalje zaužile največ sadja in zelenjave, imele kar za 40 odstotkov manj nevarnosti za nabiranje oblog v arterijah v primerjavi s tistimi, ki so zaužile najmanj. “Te ugotovitve potrjujejo, da je nalaganje oblog dolgotrajen proces, ki se ga lahko upočasni z zdravim načinom prehranjevanja že v mladosti,” je povedal dr. Miedema said. “Zato je zelo pomembno, na kakšne prehranjevalne navade navadimo svoje otroke, saj so posledice pomembne in dolgoročne.”

Poleg preprečevanja nabiranja oblog pa imata sadje in zelenjava tudi mnoge druge pozitivne učinke na zdravje:

  • vsebujeta vitamine, minerale in antioksidante (seveda odvisno od načina pridelave – če želite iz sadja in zelenjave zares dobiti nekaj koristnih snovi, poskrbite za domače, organsko pridelano sadje in zelenjavo);
  • vsebujeta veliko vlaknin, ki pozitivno vplivajo na prebavila;
  • dajeta občutek sitosti in pojemo manj, kar pomaga pri hujšanju in ohranjanju zdrave telesne teže in odstotka telesne maščobe;
  • podaljšujeta življenje;
  • zmanjšujeta pojavnost rakavih obolenj;
  • znižujeta holesterol;
  • znižujeta krvni tlak.

Kako pa se prehranjujete vi oz. vaši otroci?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj